Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podpora pre smrteľne chorého Martinka: Pomôžte mu bojovať a nevzdávať sa!

Martinko sa teší z každého nového dňa Zobraziť galériu (3)
Martinko sa teší z každého nového dňa (Zdroj: archív M. K.)

VEĽKÉ ZÁLUŽIE - Preži každý deň tak, akoby mal byť tvoj posledný. Pre niekoho možno otrepaná fráza, no pre malého Martinka z Veľkého Zálužia krutá realita. Jeho rodičia sa každé ráno budia s myšlienkou, že práve táto chvíľa, môže byť pre ich synčeka tou poslednou. A práve preto sa modrookému chlapčekovi snažia spríjemniť každé jedno ráno, každý deň, aby mal neustále dôvod radovať sa zo života. Zákerné smrteľné ochorenie tzv. Lois-Barrovej syndróm im však neustále šliape na päty, a aby mohol mať čo najviac radostných dní, potrebujú aj pomoc druhých.

V srdciach Martinkových rodičov dlho tlela nádej v uzdravenie. Aj ten posledný kúsok im však vzalo vyšetrenie v Prahe, na ktorom im bol potvrdený krutý verdikt. "Bolo nám opakovane potvrdené, že niet na svete lieku, ktorý by ho vyliečil, niet na svete sily, ktorá by postup choroby zastavila," zúfa otecko smrteľne chorého chlapčeka.

V zahraničí Martinkovi potvrdili diagnózu Lois-Barrovej syndróm, ktorá mu bola stanovená, keď mal 2,5 roka. Ide o veľmi vzácne ochorenie a postihuje len jedno zo 40 tisíc detí. Martinko trpí tou najzhubnejšou mutáciou a patrí medzi 4 pacientov v celej Európe, ktorým bola zistená.    

Podpora pre smrteľne chorého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív M. K.)

Od tohto dňa sa rodičia prestali pýtať koľko ešte, prečo a na čo, ale snažia sa malému chlapčekovi spríjemniť každý jeden deň. Nikdy totiž nevedia, ktorý môže byť tým posledným. Avšak stále musia dbať na veľkú opatrnosť. "Nemôže ísť na slniečko, aby sa oddialila rakovina kože, nemá vlastnú imunitu, je vysokorizikový na rakovinu dýchacích ciest a čaká sa na spresnenie diagnózy, či nemá rakovinu hrubého čreva," vymenúva zoznam ťažkostí zúfalý otecko.

Martinkov stav dokážu aspoň zmierniť aj rehabilitačné pobyty. Precvičovanie telíčka mu pomáha ovládať svalstvo, ktoré mu veľmi rýchlo ochabuje. Pobyt absolvoval Martinko už dvakrát, no je veľmi finančne náročný a žiadna poisťovňa ho zatiaľ neuhrádza. Milujúci rodičia sa preto s prosbou o pomoc obracajú na dobrých ľudí, ktorých Martinkov príbeh oslovil.

Ak ste sa rozhodli smrteľne chorému Martinkovi spríjemniť život, neváhajte kontaktovať jeho rodičov, za každú pomoc budú veľmi vďační.

Kontakt na Martinkovho otecka:

Štefan Kupec

Jarocká ulica 1300

951 35 Veľké Zálužie

tel. č.: 0902 073 696

e-mail: martinkokupec@azet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu