Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Martinko sa prestáva usmievať: Bojuje, ale choroba je rýchlejšia ako on

Martinko trpí vzácnym genetickým ochorením Zobraziť galériu (5)
Martinko trpí vzácnym genetickým ochorením (Zdroj: Štefan Kupec)

VEĽKÉ ZÁLUŽIE - O Martinkovi s krásnym širokým úsmevom a množstvom snov z Veľkého Zálužia už čitatelia Topiek počuli viackrát. Chlapec trpí nevyliečiteľnou chorobou, ktorá ho pripútala na vozíček. Žiaľ, v poslednej dobe Martinko prichádza aj o to posledné, čo držalo jeho rodičov v nádeji.

Martinko (8) trpí vzácnym smrteľným Louis-Barrovej syndrómom, ktorý uňho objavili, keď mal dva roky a začal mať problémy s chôdzou. Okrem svalovej slabosti je choroba charakteristická extrémnym deficitom imunity. Aj koža chlapca je mimoriadne citlivá na slnko, infekcie či akékoľvek negatívne vplyvy okolia. Ďalším sprievodným javom je zvýšené riziko onkologického ochorenia. Hoci sa chlapec podľa prognóz lekárov mal dožiť maximálne šesť rokov, vytrvalá snaha rodičov a úsmev ho doposiaľ držali medzi nami.

Martinko sa prestáva usmievať:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

„Aj vďaka Topkám sme spoznali veľa dobrých a láskavých ľudí, ktorí nám veľmi pomohli, ale choroba, žiaľ, postupuje,“ priznáva otec chlapčeka Štefan Kupec, ktorý by si veľmi želal, aby pre chlapca existoval nejaký liek.

Martinko sa prestáva usmievať:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

Martinko bol vždy veľmi živý a bystrý. „Chcel by som, aby článok oslovil niekoho, kto by pomohol,“ nestráca vieru otec. Martinko totiž potrebuje absolvovať náročné a nákladné rehabilitačné cvičenia. „Svojimi prosbami nechceme vzbudzovať ľútosť, ale chceme, aby ste pochopili, ako veľa pre nás znamenáte,“ pokračuje v slovách, ktoré nám napísal, pán Kupec. Každý dar môže byť pre Martinka posledným. „Martinko si veľmi želal stihnúť uvidieť svoj svet v Disneylande a akoby sa s ním lúčil svojimi krokmi, ktoré tam nechal na pamiatku. Bol to veľmi cenný dar, lebo sa nedá nikdy zabudnúť, keď na tie 2–3 neisté kroky vystieral ruky a hľadal pomoc a rovnováhu,“ spomína Martinkov otec na výlet, ktorý spolu s podporou iných ľudí darovali chlapcovi.

Martinko sa prestáva usmievať:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

„Neviem, čo ešte dokáže stihnúť, koľko radosti mu život dopraje, ale preveľmi za všetko ďakujeme,“ napísal Martinkov otec. Martinkov úsmev vždy bol svetlom v tme pre celú rodinu. „A ten úsmev by sme chceli podať vám za podanie ruky, za súcit... za,“ nedokončí...

Martinko sa prestáva usmievať:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štefan Kupec)

„Ešte nie je všetko stratené, lebo má ručičky, ktoré ešte ako-tak poslúchajú, má prekrásne očká, ktoré rozdávajú úsmev a v malom ubolenom telíčku hlasno bije srdce bojovníka, ktorý sa teší z každej maličkosti, z každého úspechu, či sa mu podarí napísať písmenko, vymaľovať srdiečko alebo si do pusy dokáže vložiť keksík,“ s láskou sa vyjadruje o svojom synovi otec, prezerajúc si jeho fotky a snažiac sa pochopiť zmysel toho všetkého. Nádej zomiera posledná, a práve ona drží Martinka pri živote a pri jeho snoch.

Smrteľne chorému Martinkovi Kupcovi môžete finančne alebo akokoľvek inak pomôcť prostredníctvom nižšie uvedených kontaktných údajov:

Štefan Kupec

Jarocká 1300

Veľké Zálužie 951 35

tel.č.: 0902 073 696

email: martinko262@gmail.com

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu