Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tajné stretnutie odhalené: Dzurinda prosil Sulíka o moc!

Dzurinda chce všetko vrátiť späť Zobraziť galériu (2)
Dzurinda chce všetko vrátiť späť

BRATISLAVA – Po tom, čo prezident urobil premiérke škrt cez rozpočet s vyhlásením, že odvolá celú vládu, zmenil Mikuláš Dzurinda taktiku. Napriek tomu, že takmer všetci z jeho strany tvrdili, že s SaS nadobro skončili a nemá už žiadny koaličný potenciál, samotný predseda prišiel prekvapivo ešte v piatok prosiť do SaS-ky o podporu dočasnej vlády.

Stretnutie potvrdil aj šéf SaS. „Bol za mnou v piatok, stretli sme sa. K obsahu rozhovoru sa nebudem vyjadrovať,“ reagoval Sulík. Odmietol prezradiť aj to, či sa nakoniec dohodli. Dzurinda ani jeho hovorca telefón nedvíhali. Podľa nášho dobre informovaného zdroja požiadal Dzurinda o stretnutie so Sulíkom, aby sa od neho pokúsil získať podporu dočasnej vlády, ktorej zloženie by bolo zhodné s vládou Ivety Radičovej.

Dokonca mal ponúknuť, že by sa Sulík vrátil na post predsedu parlamentu.  SaS by tiež získalo naspäť všetky svoje ministerstvá a SDKÚ, Most-Híd aj KDH by naviac podporili nomináciu Kamila Krnáča na šéfa Najvyššieho bezpečnostného úradu. Za toto všetko žiada Dzurinda od Sulíka len podporu tejto vlády na stretnutí pred prezidentom, ktoré má byť v pondelok.

Zdá sa , že Dzurindovi urobil prezident Gašparovič škrt cez rozpočet, s ktorým nerátal. Po hlasovaní o eurovale, v ktorom parlament vyslovil nedôveru vláde, sa veľmi rýchlo dohodol s Robertom Ficom na predčasných voľbách. Podľa kuloárnych informácií dokonca hneď nasledovali zákulisné dohody o prerozdelení postov a všetkých štátnych podnikov a úradov. Dzurinda mal podľa nich pre seba získať ministerstvo obrany po nominantovi SaS Ľubomírovi Galkovi.

Premiérka v piatok išla k prezidentovi s návrhom na odvolanie SaS-károv. K tomu sa však už nedostala, prezident odvolal vládu ako celok a pripustil do volieb možnosť úradníckej vlády. Tú by v takom prípade navrhoval personálne sám a musel by ju schváliť parlament. Ak sa však Dzurindovi podarí presvedčiť Sulíka o spolupráci a získať parlamentnú väčšinu, úradnícka vláda nemusí nikdy získať dostatočnú podporu a ministri pod vedením Radičovej by v rovnakom zložení dovládli až do predčasných volieb v marci.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu