Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Európe začína vojna juhu a severu: Môže skončiť katastrofou!

Kam nás dovedie táto megakríza?
Kam nás dovedie táto megakríza?

BRATISLAVA - Rozhádané štáty Európskej únie sa nevedia dohodnúť na efektívnych riešeniach dlhovej krízy. Okrem krachujúceho Grécka desí lídrov aj zadĺžené Taliansko. Čoraz viac sa začínajú spomínať katastrofické scenáre.

Sever proti Juhu

Bývalý šéf americkej centrálnej banky Alan Greenspan upozorňuje na obrovskú priepasť medzi severnými a južnými štátmi EÚ. Prehĺbenie dlhovej krízy južných štátov podľa neho povedie k úplnému zastaveniu prísunu tovarov a služieb zo severu a poklesu životnej úrovne v regióne.

Architekti Európskej únie hrubo podcenili následky, ktoré so sebou prináša spolunažívanie rôznych kultúr, tvrdí ekonóm. Na jednej strane je južanská mentalita Grécka, Talianska, či Portugalska, na druhej sú krajiny ako Nemecko, Holandsko a Rakúsko so vzorným ekonomickým hospodárením. Tieto rozdielne krajiny spája spoločná mena - euro.

"Na samotnom začiatku projektu (menovej únie) sa predpokladalo, že sa juhoeurópske ekonomiky začnú chovať ako tie severné, že sa Taliani prispôsobia Nemcom. čo sa ale nestalo a namiesto toho sa sever ocitol v úlohe poskytovateľa dotácií pre nadmerné potreby juhu," dodal Greenspan.

Vojna?

V prípade, že sa krajiny, ktoré sa dnes v Bruseli hádajú o tom, ako zachrániť euro, v blízkej dobe nedohodnú, hrozia naozaj katastrofické scenáre. Prípadný krach eurozóny by podľa poľského ministra financií Jaceka Rostowskeho mohol skončiť až vojnou!

Rostowski svojim septembrovým vyhlásením spôsobil v Európe škandál. Pred hrozbou, o ktorej sa už desaťročia nehovorí, však začali opatrne varovať aj mnohí iní. Občiansky aktivista Eduard Chmelár pred časom napísal, že z dejín nepozná príklad, kedy by sa systémová kríza skončila inak ako vojnou. V súvislosti s poslednými udalosťami očakáva "úpadok civilizácie".

Prípadný rozpad eurozóny by vyvolal hospodársky pokles, ktorý je možno porovnať len so situáciou v 30. rokov, varuje zas vo svojej eseji bývalý šéfredaktor Sme Martin M. Šimečka. "Takýto pokles HDP nastal len v tridsiatych rokoch počas Veľkej depresie, po ktorej nasledovala vojna," uviedol.

Hovoriť o vojne je háklivé, priznáva. V týchto neistých časoch, keď sa trasie systém, však podľa neho začínajú dvíhať hlavu všelijakí "blúznivci a hráči", ktorí môžu strhnúť masy na svoju stranu. A krajiny, ktoré majú na čele takýchto ľudí, nás môžu doviesť do záhuby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu