Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Breivik počas streľby na ostrove 10-krát telefonoval na políciu

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik, ktorý v júli pri dvoch útokoch zabil 77 ľudí, vypovedal, že pred svojim zatknutím desaťkrát telefonoval na políciu. Dvakrát z toho sa dovolal, oznámil dnes jeho advokát Geir Lippestad.

Na políciu volal Breivik z ostrova Utöya, kde po jeho vraždení ostalo 69 mŕtvych. V telefóne sa predstavil ako "veliteľ", pričom použil svoje plné meno. Podľa svojich slov sa chcel vzdať. "Použil slovo kapitulácia a požiadal políciu, aby potvrdila, že bola prijatá," uviedol Lippestad pre denník Aftenposten.

Počas čakania na spätný hovor Breivik prestal strieľať. Zvažoval, že "si vezme život alebo bude pokračovať v tom, čo označil za jeho operáciu, a rozhodol sa pokračovať, dokiaľ polícia neprišla", povedal právnik.

Podľa výpovedí niektorých svedkov došlo naozaj v priebehu streľby na ostrove k prestávke, čo by sa mohlo zhodovať s Breivikovými slovami, uviedli noviny. Lippestad povedal, že Breivik telefonoval s cieľom, aby ho nezastrelili.

Polícia už pred niekoľkými dňami potvrdila, že má k dispozícii telefonický záznam s hlasom, ktorý podľa predpokladov patrí atentátnikovi.

Breivik (32) sa priznal k bombovému útoku v Osle, pri ktorom 22. júla zahynulo osem ľudí. Následne na ostrove Utöya neďaleko nórskej metropoly zastrelil 69 účastníkov mládežníckeho tábora. Súd nariadil do 1. novembra vypracovať jeho psychiatrický posudok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu