Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Malchárek informoval ministrov o procese privatizácie SE

Podľa ministra hospodárstva stále platí, že ukončenie privatizácie 66 % akcií SE do konca tohto roka nie je reálne.
Podľa ministra hospodárstva stále platí, že ukončenie privatizácie 66 % akcií SE do konca tohto roka nie je reálne.

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Jirko Malchárek informoval vládny kabinet o aktuálnej situácii v procese privatizácie 66 % akcií Slovenských elektrární, a.s. (SE).

"Stále platí, že ukončenie privatizácie elektrární do konca tohto roka nie je reálne," povedal na tlačovej besede po stredajšom rokovaní vlády Malchárek. Talianska spoločnosť Enel však počítala, že na začiatku budúceho roka už bude majoritným vlastníkom elektrární.

Podľa ministra jednou z nevyriešených otázok stále ostáva nevýhodná zmluva o odbere elektrickej energie medzi spoločnosťami Slovalco a SE. "Slovensko v minulosti z iniciatívy ministerstva hospodárstva samo sebe vložilo do transakčných dokumentov jednu mínu, ktorá oprávňuje v súčasnosti potenciálneho kupujúceho brániť sa voči tejto zmluve," dodal Malchárek. O akú "mínu" ide, však bližšie nekonkretizoval.

Ďalšou prekážkou uzavretia transakcie je aj trojročné obdobie medzi odstavením jadrovej elektrárne V1 Jaslovské Bohunice do jej likvidácie v roku 2011. Podľa Malchárka stále ostáva problémom aj príprava zákona o likvidácii jadrových zariadení. "Z technických príčin nestihneme tento zákon schváliť v parlamente do konca roka," uviedol Malchárek. Podľa neho nie je doriešené ani vyčlenenie elektrární A1 a V1 a závodu určeného na vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení (VYZ) do spoločnosti GovCo.

Problémom takisto zostáva vyčlenenie vodného diela Gabčíkovo do vodohospodárskej sústavy. Talianska spoločnosť podpísala 17. februára zmluvu o akvizícii 66 % akcií SE za 840 mil. eur, čo je približne 32 mld. Sk. Enel na konci februára už zaplatil fondu 20 % z celkovej sumy 168 mil. eur, čo je približne 6,5 mld. Sk, zvyšok zaplatí po ukončení celej transakcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu