Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Po polročnej prestávke pokračuje kauza BMG Invest a Horizont

Jozef Majský
Jozef Majský

BRATISLAVA - Po polročnej prestávke bude v stredu pokračovať pred senátom Špecializovaného trestného súdu pojednávanie kauzy údajného tunelovania majetku nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pri ich prevode na nových majiteľov.

Na lavici obžalovaných sedí Jozef Majský, Patrik Pachinger a Dávid Brtva V období, keď sa nepojednávalo, vypracoval znalec na žiadosť súdu posudok o zdravotnom stave Patrika P., ktorý sa opakovane pre zlý zdravotný stav ospravedlňoval z pojednávaní. Krátko po jednom odročení kauzy videli Patrika Pachingera v meste, ako kočíkuje syna. "Môj zdravotný stav mi nebráni v pohybe, ale ide o kopec iných vecí, ktoré nechcem bližšie špecifikovať,“ povedal vtedy pre denník Sme. Neskôr vysvetlil, že na pojednávania nechodí, lebo by sa pri svojom zdraví nedokázal stopercentne brániť. Dôvodom sú bolesti, ale aj lieky, ktoré berie. Svoje ochorenie však nekonkretizoval. Pachinger v októbri minulého roka podal proti pribratiu znalca do prípadu sťažnosť, ale Najvyšší súd SR ju zamietol.

Pojednávanie s trojicou obžalovaných sudca Špecializovaného trestného súdu naposledy odročil 3. augusta 2009, pričom obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus. Dôvodmi, pre ktoré dovtedy nemohol pojednávať, boli ochorenia Dávida Brtvu, neprítomnosť Pachingera, ktorému rodila manželka, vypovedanie plnej moci jeho advokáta či stomatochirurgický zákrok obhajcu Jozefa Majského. Na pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo vlani vo februári, bol ako svedok z väzby predvedený bývalý šéf nebankových spoločností Vladimír Fruni, ktorý však odmietol pred senátom vtedajšieho Špeciálneho súdu (ŠS) vypovedať s odôvodnením, že by si mohol privodiť trestné stíhanie. Bývalý generálny riaditeľ BMG Invest Marián Šebeščák na pojednávaní uviedol, že akciu prevodu oboch nebankových subjektov na nových majiteľov riadil Majský, ten to však odmietol. "Svedok nehovorí pravdu, s tou vecou som nemal nič spoločné.“ Šebeščák sa na súde vyjadril aj k mediálne známej nahrávke telefonátu, ktorá je dôkazom obžaloby. Podľa Šebeščáka Fruni telefonoval Majskému a rozhovor nahral kamerou, aby mal dôkaz o tom, že spoločnosti už patria novým majiteľom.

Trojica si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spoločnostiam BMG Invest a Horizont Slovakia. Senát odsúdil Jozefa Majského na 12 rokov, Dávida Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na 10 rokov. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, obžalovaní sa proti nemu odvolali. Najvyšší súd rozsudok zrušil a kauzu vrátil ŠS na opätovné prerokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu