Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Boj o Štrbské Pleso: Štrba a Vysoké Tatry sa ďalej sporia

Štrbské Pleso
Štrbské Pleso

KOŠICE - Samosprávy mesta Vysoké Tatry a obce Štrba sa aj po verdikte Ústavného súdu sporia o to, kto bude spravovať známu tatranskú osadu Štrbské Pleso. Obec odmieta správu osady Vysokým Tatrám odovzdať, opiera sa pri tom o rozhodnutie katastrálneho úradu. Podľa mestskej samosprávy zas Štrba marí rozhodnutie Ústavného súdu. Dnes to povedali zástupcovia oboch samospráv.

Ústavný súd v septembri zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré Štrbské Pleso pričlenilo k Štrbe a vec súdu vrátil na nové konanie. "Požiadali sme Štrbu, aby nám od januára postúpila správu Štrbského Plesa, opierame sa o rozhodnutie Ústavného súdu," povedal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Mesto je rozhodnuté správu osady prevziať aj napriek odporu Štrby.

"Správu neodovzdáme, podľa stále platného rozhodnutia Správy katastra v Poprade patrí Štrbské Pleso nám," uviedol starosta Štrby Michal Sýkora. Obec chce podľa Sýkoru počkať na rozhodnutie Najvyššieho súdu. Podľa septembrového rozhodnutia Ústavného súdu porušil Najvyšší súd právo Vysokých Tatier na súdnu ochranu a nesprávne interpretoval reštitučný zákon, keď pričlenil Štrbské pleso pod Štrbu.

Tatranské osady spojili do jedného mesta ešte v roku 1947. Mesto Vysoké Tatry sa pri svojom podaní na Ústavný súd opieralo o reštitučný zákon, ktorý umožňuje vrátiť katastrálne územia odňaté až medzi rokmi 1948 až 1989. Osada Štrbské Pleso má len približne 100 obyvateľov, je však významným turistickým centrom Vysokých Tatier.

Lokalita ponúka v zime možnosti na lyžovanie, v lete je tiež častým cieľom turistov. Pri samotnom horskom jazere prebieha v súčasnosti rozsiahla výstavba rekreačných zariadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu