Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čierny kašeľ na vzostupe: Rizikové veľkonočné sviatky! Izolujte sa, odkazujú odborníci

null Zobraziť galériu (7)
null (Zdroj: Getty Images/Pheelings Media)

BRATISLAVA - Aj keď sa v súčasnosti naň očkujú už malé deti, opäť ukazuje svoju silu. Reč je o čiernom kašli, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom šíri v Česku. Tam už začiatkom minulého týždňa potvrdili prvú obeť na toto ochorenie. Aj keď na Slovensku nie je situácia nateraz tak vážna, ako u našich susedov, odborníci dvíhajú varovný prst. Dôvodom sú veľkonočné sviatky.

Archívne VIDEO Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity

Základné očkovanie proti osýpkam kleslo pod hranicu kolektívnej imunity (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Situácia s detskými chorobami, ktoré nás, respektíve našich rodičov potrápili najmä v minulosti, sa mení. Kým doteraz nás chránila vakcinácia a kolektívna imunita, susedná Česká republika upozorňuje, že od začiatku roku 2024 do 24. marca bolo v krajine hlásených podľa Státního zdravotního ústavu už 4253 prípadov čierneho kašľa. Počet prípadov čierneho kašľa v krajine týždenne stúpa. Znepokojujúce sú predovšetkým infekcie u detí do jedného roku života, ktorých Česko hlásilo 76 prípadov.

Čierny kašeľ na vzostupe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SZU.cz)
Čierny kašeľ na vzostupe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SZU.cz)
Čierny kašeľ na vzostupe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SZU.cz)
Na Slovensku zatiaľ situácia tak dramatická nie je. No podľa odborníkov je potrebné, aby sme boli naďalej obozretní. Varovný prst dvíhajú pred veľkonočnými sviatkami, počas ktorých je vysoká fluktuácia ľudí v domácnostiach, keďže sa členovia rodín a blízki navštevujú. Okrem toho, mnohí cestujú vlakmi či autobusmi za rodinami. Podľa Pavly Horákovej, vedúcej online poradne internetového portálu MojaLekáreň existuje v takomto prípade riziko, že sa šírenie nákazy čierneho kašľa môže zvýšiť. 

Čierny kašeľ na vzostupe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SZU.cz)
Čierny kašeľ na vzostupe:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SZU.cz)

Ako vysvetlila, najúčinnejšou možnosťou ochrany najzraniteľnejších skupín osôb, teda najmä malých bábätiek a seniorov, je izolácia. Znamená to obmedziť návštevy len na najužší rodinný kruh, ako sa dialo počas pandémie koronavírusu. Dôvodom je, že tieto skupiny osôb majú výrazne zníženú imunitu. Aj keď v súčasnosti patrí očkovanie proti čiernemu kašľu medzi povinné, nájdu sa rodičia, ktorí očkovanie detí odmietajú. 

V Európe, ale aj na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa
Zobraziť galériu (7)
V Európe, ale aj na Slovensku pribúdajú prípady čierneho kašľa  (Zdroj: Facebook/ÚVZ SR)

„Na Slovensku v posledných rokoch zaznamenávame síce mierny, ale stále klesajúci trend zaočkovanosti v rámci povinného pravidelného očkovania detí. Zvýšené počty prípadov niektorých infekčných ochorení, ako je napríklad čierny kašeľ, sa zvyknú cyklicky objavovať zhruba každých päť rokov. Približne tak dlho trvá, kým počet vnímavých ľudí v populácii vzrastie natoľko, že sa ochorenie dokáže ľahšie šíriť. Vnímavú populáciu tvoria ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, ako aj osoby, u ktorých časom došlo k významnému poklesu ochranných protilátok,“ hovorí hlavná hygienička Tatiana Červeňová.

„V riziku ťažkého priebehu čierneho kašľa sú predovšetkým neočkované, respektíve nekompletne očkované deti v prvom roku života. U nich má ochorenie často závažný priebeh s ohrozením života,“ uzavrel úrad. Odborníci poukázali na to, že nepriaznivej situácii nahráva aj fakt, že v niektorých okresoch a krajoch klesla miera zaočkovanosti pod hranicu kolektívnej imunity, ktorá je 95 percent. Ide o okresy Kysucké Nové Mesto, Zvolen, Žarnovica, Lučenec, Prešov, Levoča, Kežmarok, Vranov nad Topľou, Medzilaborce, Košice III, Michalovce, Sobrance a Spišská Nová Ves. Čierny kašeľ sa lieči antibiotikami a je špecifický silným dráždivým kašľom, ktorý trvá aj niekoľko týždňov.

Viac o téme: Čierny kašeľČierny kašeľ v ČeskuPertusiss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu