Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nové PN-ky rozdúchali vášne: Od januára prichádzajú veľké novinky, dotknú sa aj pacientov! Lekári sa búria

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenské zdravotníctvo vstúpilo do nového roka so zmenami. Od 1. januára 2024 bude dočasnú pracovnú neschopnosť v rámci elektronickej dočasnej PN (ePN) okrem v súčasnosti oprávnených lekárov uznávať aj lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore alebo zubný lekár, pri poskytovaní špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Rozšíri sa tak okruh lekárov, ktorí budú povinne vystavovať ePN.

Okrem v súčasnosti oprávnených všeobecných lekárov, gynekológov a lekárov ústavnej zdravotnej starostlivosti sa do systému od nového roka zapoja aj ambulantní lekári-špecialisti, vrátane lekárov poskytujúcich zubno-lekársku starostlivosť. "Vystavenie ePN je zároveň žiadosťou o dávku nemocenské, ktorú Sociálna poisťovňa poistencom automaticky posúdi a v prípade splnenia zákonných podmienok aj automaticky vyplatí bez potreby návštevy pobočky a osobitnej žiadosti," informuje Sociálna poisťovňa (SP) na svojom webe. 

archívne video

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Elektronická PN je služba Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a Sociálnej poisťovne, ktorá nahradila papierové tlačivo potvrdzujúce práceneschopnosť. Potvrdzuje ju oprávnený. ePN nahradila donedávna používané päťdielne papierové tlačivo, ktoré poistenec doručoval zamestnávateľovi a Sociálnej poisťovni a znamená výlučne elektronickú komunikáciu medzi lekárom, NCZI, Sociálnou poisťovňou, poistencom a zamestnávateľom. Poistencovi v prípade zdravotných problémov postačuje len návšteva lekára a následne sa odchádza liečiť. Všetky údaje a dokumenty si lekár a inštitúcie vymenia elektronicky.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Poistenec má všetky údaje o svojej dočasnej práceneschopnosti prístupné v Elektronickom účte poistenca (EUP).  "EUP majú klienti Sociálnej poisťovne zriadený automaticky, stačí si k nemu aktivovať prístup buď osobne v pobočke alebo elektronicky prostredníctvom portálu slovensko.sk," dodáva SP. Viac informácií o EUP sú k dispozícii na internetovej stránke Sociálnej poisťovne Elektronický účet poistenca.  

Špecialisti v Zväze ambulantných poskytovateľov ePN odmietajú

Špecialisti združení v Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) odmietajú novú povinnosť vystavovať elektronickú PN od 1. januára 2024 a už v minulom roku apelovali na parlament, aby zmenil povinnosť na možnosť a predtým zabezpečil splnenie potrebných náležitostí zo strany štátnych inštitúcií.

„Táto zmena nastala na základe novely zákona z roku 2022 bez akejkoľvek konzultácie so špecialistami. Problém má dve roviny. Štát síce prijal novelu, ale absolútne zlyhal v príprave jej implementácie. Špecialisti, na rozdiel od všeobecných lekárov, nemajú žiadne vedomosti o posudkovom lekárstve. Špecialistov dodnes nikto nekontaktoval zo strany Sociálnej poisťovne. Ďalším problémom je prístup k údajom pacienta, pretože špecialisti nemajú rovnaký prístup k pacientským údajom v elektronickom zdravotníctve ako všeobecní lekári," povedala v decembri prezidentka ZAP Jaroslava Orosová v Raňajkách televízie TA3.

Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová
Zobraziť galériu (3)
Prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Orosová ďalej konštatovala, že špecialisti nemôžu technicky od 1. januára 2024 začať vypisovať PN-ky. A za druhý veľký problém pokladá už dnes nedostatočnú sieť špecializovaných ambulancií a pokiaľ lekárom pribudne administratívna záťaž s vypisovaním PN-niek, o to menej pacientov sa v nich vyšetrí.

V decembri v reakcii na vyjadrenie ZAP ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pripustila, že by sa povinnosť vystavovať ePN pre špecialistov mohla posunúť. Ozrejmila, že situácia by sa mohla riešiť v parlamente pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme. Pripomenula, že pre udržanie špecialistov v systéme treba hľadať riešenia, a preto je otvorená diskusii. K pozmeňujúcemu návrhu však už v decembri nedošlo, a tak nateraz povinnosť vystavovať ePN pre lekárov špecialistov platí v nezmenenej podobe.

Viac o téme: LekárZdravotníctvoZväz ambulantných poskytovateľovEPN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu