Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

AKTUÁLNE Sudca rozhodol, že advokát Marek Para bude stíhaný na slobode

Advokáta Mareka Paru prepustili zo zadržania. Zobraziť galériu (4)
Advokáta Mareka Paru prepustili zo zadržania. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Obvinený advokát Marek Para bude stíhaný na slobode. Rozhodol o tom v nedeľu skoro ráno sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Miroslav Mazúch. Rozhodnutie však nie je právoplatné, aj v tomto prípade tak bude rozhodovať 2. mája Najvyšší súd.

Para je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Prokurátor pre neho žiadal kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

Advokát Marek Para po prepustení zo zadržania (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie považujem za správne a zákonné," povedal obhajca Michal Mandzák. Sudca podľa neho odôvodnil prepustenie Paru na slobodu tým, že všetci dôležití svedkovia už boli vypočutí po začatí trestného stíhania. "Obvinenie vnímam ako účelové," vyhlásil dnes Para. Ide podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou.

"Sudca pre prípravné konanie ŠTS sa stotožnil s návrhom prokurátora, že obvinený Mgr. M. P. je dôvodne podozrivý zo stíhaného zločinu, ale nestotožnil sa s prokurátorom v tom, že u obvineného v súčasnom štádiu konania existuje dôvod kolúznej väzby," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

AKTUÁLNE Sudca rozhodol, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Polícia zadržala Mareka Paru v stredu, v piatok ráno prokurátor podal návrh na jeho väzobné stíhanie. Prominentný advokát ešte v ten deň podvečer absolvoval výsluch pred sudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. 

Sudca už v sobotu popoludní rozhodol o tom, že exminister vnútra Robert Kaliňák bude stíhaný väzobne. Ani toto rozhodnutie nie je právoplatné a vo veci bude rozhodovať Najvyšší súd. 

AKTUÁLNE Sudca rozhodol, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Para je okrem iného známy ako právny zástupca Mariana Kočnera, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara či nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra. V posledných mesiacoch sa objavoval aj na tlačových brífingoch Smeru-SD a je tiež zachytený na videozáznamoch z poľovníckej chaty pri Čifároch. Jeho právny zástupca Michal Mandzák ešete počas piatkového výsluchu pred sudcom Špecializovaného trestného súdu trval na tom, že sa jeho klient nedopustil žiadnych kolúznych aktivít, a preto verí, že sudca návrhu nevyhovie.

Viac o téme: VäzbaSúd Marek Para
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu