Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sú opozičné tlačovky na jedno kopyto? Politológ ponúka vysvetlenie: Lídrov a strán je veľmi veľa, tém je však málo

Témy tlačových konferencii sa zdajú byť podobné. Zobraziť galériu (3)
Témy tlačových konferencii sa zdajú byť podobné. (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini, Topky/Maarty, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pohľad na niektoré tlačové konferencie z radov opozície za posledný rok sa mohol menej sčítanému človeku zdať ako jedno a to isté predstavenie. Občas bývajú kameňom úrazu samotné témy, ktoré si strany vyberajú na prezentáciu voličom. Ich kreativita a originalita však niekedy mierne povedané pokrivkáva a témy sa dokonca zvyknú aj opakovať. Čo na to vraví politológ a kde je vysvetlenie takéhoto javu? Sú strany málo kreatívne alebo len poukazujú na skutočne dôležité problémy spoločnosti?

Ak si to zoberieme na konkrétnom príklade, v posledných mesiacoch je na stole určite téma výstavby nemocnice Rázsochy, ktorej sa už dlhodobo venuje napríklad aj mimoparlamentná Dobrá voľba a Umiernení. O nemocnici a problémoch okolo jej výstavby strana píše už istý čas.

Sú opozičné tlačovky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Drucker)

Rázsochy a ohrozené prostriedky z plánu obnovy

Podobnú tlačovú konferenciu sme však mohli vidieť aj vo štvrtok, kedy Hlas na čele s Petrom Pellegrinim prišli objasniť problematiku nemocnice na Rázsochách a ohrozenia peňazí z plánu obnovy priamo na miesto, kde mal projekt vyrásť. Hlas svoju tlačovku rozšíril aj o tzv. časovú os výstavby nemocnice až po rok 2026, kedy by podľa najoptimistickejšieho scenára malo dôjsť ku jej kolaudácii. Hlas sa navyše, podobne ako Dobrá voľba, dotkol aj ohrozených peňazí z plánu obnovy na zdravotníctvo.

Je ťažké prísť s "témou dňa", objasňuje politológ

Na to, prečo sa témy týchto a podobných ďalších tlačoviek podobajú niekedy ako vajce vajcu sme sa pýtali politológa Michala Cirnera. "Z hľadiska naháňania politických bodov opozícia nemá inú starosť ako ráno vstať a nájsť vhodnú tému pre tlačovku, aby sa večer objavila v hlavných spravodajských televíznych reláciách a v ďalších médiách počas dňa. Je dosť zložité prísť so zaujímavou témou, ktorá bude na tepe dňa, zaujme médiá a potom aj voličov," vysvetľuje dianie na opozičnom krídle odborník.

Podľa neho ide o konkurenčný boj, ktorý musí byť kreatívny a často sa zakladá na dobrých zdrojoch, marketingových schopnostiach, ale aj odbornosti. "Keďže dobrých tém je málo a opozičných politikov veľa, témy sa "vykrádajú", respektíve na vlne dobrej témy sa chce vyniesť každý, aby si prihrial vlastnú polievočku. Hlas-SD nie je silný v nastoľovaní tém a skôr iba reaguje na témy, ktoré najprv nastolil napríklad Smer-SD," myslí si Cirner.

Hlas nemá pocit, že strany majú monopol na témy

Strana Hlas-SD zareagovala na otázku podobnosti tém na tlačovkách. Ich postoj je však v prípade spomínanej témy nemocnice Rázsochy jasný. "Žiadna politická strana nemá monopol na nejakú tému len preto, že na ňu niekedy urobila tlačovú konferenciu. Hlas ako strana, ktorá má jedenásť poslancov Národnej rady a odborné tímy na všetky kľúčové oblasti, predkladá konkrétne riešenia na pomoc ľuďom a je len prirodzené, že sa týkajú aj mimoriadne problematickej oblasti zdravotníctva," dodala strana s tým, že kritika vlády za výstavbu nemocníc je určite na mieste a neprestanú v tejto aktivite a to isté odporúčajú aj ostatným opozičným stranám.

Sú opozičné tlačovky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Drucker mal s iniciatívou výstavby nemocnice Rázsochy prísť ešte ako minister

K podobnosti tém na tlačových brífingoch mala čo povedať aj Dobrá voľba. "Téme plánu obnovy a dostavbe nemocnice Rázsochy, ktorú táto vláda sľúbila dokončiť sa strana Dobrá voľba venuje poctivo a už rok pravidelne upozorňujeme na časové riziká čerpania zdrojov. Sme radi, že si aj parlamentná opozícia začína všímať tému zdravotníctva," skonštatovali v Dobrej voľbe s tým, že projekt výstavby Rázsoch mal spustiť práve Tomáš Drucker ešte ako minister zdravotníctva v roku 2017.

Viac o téme: PolitológTémyPeter PellegriniTomáš DruckerHlas-SDMichal CirnerDobrá voľba a UmierneníTlačové konferencie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu