Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie dokáže prekvapiť: PREDPOVEĎ Meterológ prezradil, aká má byť tohtoročná zima

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pokým Severnú Ameriku sužujú extrémne mrazy, na Slovensku to zatiaľ vyzerá, že sa vlaňajší rekordne chladný január nezopakuje. Za sebou máme teplotne nadpriemerný december a podľa dlhodobých predpovedí počasia k veľkej zmene nepríde ani začiatkom roka. Aká by mohla byť zima v ďalších týždňoch, to nám prezradil meteorológ Pavel Matejovič.

"Dňa 1. decembra sa začala meteorologická zima, ktorá sa skončí 28. februára. Prvý zimný mesiac skončil podľa údajov SHMÚ na väčšine územia ako teplotne nadnormálny s kladnými teplotnými odchýlkami od +1 do +3 °C od teplotného normálu, len vo vyšších horských polohách a miestami v kotlinách stredného Slovenska boli odchýlky okolo dlhodobého priemeru. Vcelku teplý charakter mesiaca spôsobilo prúdenie morského vzduchu z Atlantiku. Ten bol striedavo teplejší a chladnejší. Studený vzduch síce pochádzal až z polárnych oblastí, no v prízemnej vrstve sa nad teplejšími moriami transformoval, preto sa v nižších polohách zrážky zväčša menili na dážď a snežilo najmä na horách," uviedol Pavel Matejovič.

Na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu sa píše, že celkový priebeh počasia v decembri 2017 môžeme charakterizovať ako pomerne dynamicky sa meniaci s častým striedaním teplejšej a chladnejšej morskej vzduchovej hmoty nad naším územím. V samom závere decembra k nám po prechode teplého frontu (v noci z 30. na 31. 12. 2017) opäť prúdil teplý vzduch a v relatívne teplejšom vzduchu sa naše územie nachádza aj na začiatku roka 2018.

Predpokladané teplotné odchýlky od normálu v januári 2018 v jednotlivých týždňoch mesiaca podľa modelu Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia.
Zobraziť galériu (5)
Predpokladané teplotné odchýlky od normálu v januári 2018 v jednotlivých týždňoch mesiaca podľa modelu Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

V januári žiadne extrémne mrazy

Teplý charakter počasia bude podľa Pavla Matejoviča pokračovať na základe modelových prognóz aj v prvej polovici januára. Z Atlantiku bude do strednej Európy prúdiť striedavo teplejší a chladnejší morský vzduch. Na horách sa preto budú vyskytovať striedavo dažďové a snehové zrážky, vo vyšších polohách prevažne snehové, ale v nížinách to bude hlavne dážď.

V druhej polovici januára je situácia ešte otvorená, ale modely sa skôr prikláňajú k teplejšej verzii. Je pravdepodobné, že prechodne k nám prenikne studený vzduch z vysokých zemepisných šírok, ale po ňom sa pravdepodobne obnoví prílev teplejšieho vzduchu z Atlantiku. Teda január ako celok by mal skončiť teplotne nadnormálny, resp. odchýlka od dlhodobého priemeru by mala byť kladná.

Bude február chladnejší?

"Reputáciu zimy môže napraviť ešte február, ako sa to stalo napríklad počas zimy 2011/12. Vtedy k nám prenikol zo Sibíri veľmi studený kontinentálny vzduch a minimálne teploty v kotlinách severného Slovenska klesli pod -30 °C. Predchádzajúce dva zimné mesiace však boli teplotne nadnormálne, zima ako celok preto skončila ako teplotne normálna," objasnil meteorológ.

Snehová kalamita v januári 2013 v Bratislave.
Zobraziť galériu (5)
Snehová kalamita v januári 2013 v Bratislave.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Podľa neho je len veľmi málo pravdepodobné, že tohtoročná zima skončí ako celok studená. Viac je pravdepodobné, že skončí s kladnou teplotnou odchýlkou od dlhodobého priemeru. K takému scenáru sa prikláňajú ako európske, tak aj americké modely.

Snehu by sme sa mohli dočkať aj v nížinách

To však neznamená, že sa nemôžu vyskytnúť chladnejšie obdobia so studeným počasím, alebo nebude snežiť. Sneh by mal padať hlavne na horách, a aj v nížinách môže v krátkom čase napadnúť veľa snehu. Také situácie sa vyskytujú aj počas miernych zím.

Na konci januára 2015 padali na bratislavskej Kolibe obrovské snehové vločky.
Zobraziť galériu (5)
Na konci januára 2015 padali na bratislavskej Kolibe obrovské snehové vločky.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Napríklad počas miernej zimy 2014/15 na konci januára padali na bratislavskej Kolibe obrovské snehové vločky. Dňa 30. 1. 2015 tu v krátkom čase napadlo 34 cm nového snehu. Zaujímavé bolo, že zima 2014/15 skončila po teplotnej stránke ako silne nadnormálna. Veľa snehu teda môže napadnúť aj počas miernych zím, pretože snehové zrážky vypadávajú zväčša okolo bodu mrazu a navyše teplý vzduch dokáže absorbovať viac vodnej pary.

"Zima je zaujímavým ročným obdobím a dokáže prekvapiť. Preto dlhodobé prognózy treba brať so značnou rezervou a nedá sa podľa nich určovať, aké počasie bude napríklad na prelome januára a februára. To všetko je zatiaľ vo hviezdach," dodal na záver odborník.

Viac o téme: ZimaPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu