Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Športovcov zaskočilo mrazivé počasie na olympiáde: Meteorológ hovorí o unikátnej klíme

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Svetová pozornosť nielen športovej verejnosti je aktuálne upriamená na zimnú olympiádu v Pjongčangu, ktorý sa nachádza v severovýchodnej časti Južnej Kórey. V súvislosti s tým sa veľa hovorí aj o počasí, najmä pokiaľ ide o silné mrazy a vietor, ktoré prekvapili viacerých športovcov a účastníkov na začiatku podujatia. Podľa slovenského meteorológa Pavla Matejoviča však treba uviesť, že pre uvedenú lokalitu nejde o nič mimoriadne, práve naopak. Aká je teda klíma Kórejského polostrova?

Poriadna zima sa ešte len začína: Meteorológ prezradil, aké má byť počasie vo februári

"Možno povedať, že je unikátna a vo svete by sme asi ťažko našli miesto, kde majú tak pozoruhodnú klímu. Jej výnimočnosť spočíva v obrovskom rozdiele medzi severom a juhom Kórejského polostrova. Na severe polostrova majú zimy, ktoré sa vyrovnajú zimám na Sibíri a priemerná teplota zimy tu dosahuje -20 °C. Len na porovnanie, priemerná teplota zimy v Bratislave je okolo nuly. Na juhu polostrova však už majú subtrópy a zimy sú tam také teplé asi ako na chorvátskom pobreží Jadranského mora," vysvetlil meteorológ.

Počasie nie je k športovcom na ZOH vždy prívetivé.
Zobraziť galériu (4)
Počasie nie je k športovcom na ZOH vždy prívetivé.  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa neho by na tom samo o sebe nebolo nič zvláštne, no vzdialenosť medzi severom a juhom Kórejského polostrova je asi 1000 km. Ak by sme si túto mierku premietli napríklad na Britské ostrovy, potom v severnom Škótsku by mali zimy ako na severnom Urale a na juhu Anglicka by už pestovali pomaranče. Čiže na každých 50 km sa na Kórejskom polostrove zvyšuje priemerná teplota asi o 1°C.

Dlhodobý priemer teploty zimy na Kórejskom polostrove.
Zobraziť galériu (4)
Dlhodobý priemer teploty zimy na Kórejskom polostrove.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

"Mesto Pjongčang, kde sa konajú olympijské hry, leží kdesi uprostred a má priemernú teplotu zimy asi ako naše Štrbské Pleso. Leží v nadmorskej výške 300 m, no v okolí sa nachádzajú hory, ktoré dosahujú výšku okolo 1000 m, tam je samozrejme ešte chladnejšie," dodal Pavel Matejovič.

Čo spôsobuje túto unikátnu klímu?

Je to predovšetkým blízkosť východnej Sibíri, kde v zime môžu klesnúť minimálne teploty minimálne až na -60 až -70 °C. Tento studený vzduch sa zvykne vylievať do severovýchodnej Číny, na Kórejský polostrov a tiež do Japonského mora. Aj severné Japonsko vtedy zažíva tuhé zimy, kedy môže napadnúť niekoľko metrov snehu. Juh Kórejského polostrova však už viac ovplyvňuje teplé Žlté a Východočínske more. Preto v celej tejto oblasti majú oveľa turbulentnejšie počasie, ktoré si v Európe ani nedokážeme predstaviť.

Prognóza teploty počas konania zimnej olympiády.
Zobraziť galériu (4)
Prognóza teploty počas konania zimnej olympiády.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

"Podľa prognostických materiálov by sa počas zimnej olympiády mali priemerné teploty v Pjongčangu pohybovať okolo klimatického normálu, ktorý je pre túto oblasť v tomto ročnom období asi -6 °C. Teda nič mimoriadne," uviedol odborník.

Viac o téme: PočasieJužná KóreaZOHZimné olympijské hry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu