Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zákulisie z voľby šéfa RTVS odhalené: Mika končí, chystá sa však veľké prekvapenie!

Kandidáti na post riaditeľa RTVS Zobraziť galériu (6)
Kandidáti na post riaditeľa RTVS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba nového šéfa RTVS bude poriadne zamotaná. Vo vládnej koalícii nepanuje zhoda, opozícia tiež nie je jednotná. Ani najbližšie dni nemusia rozhodnúť o tom, kto bude šéfovať verejnoprávnej televízii a rozhlasu. Jedno je však isté, súčasný riaditeľ Mika to má spočítané.

Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá posunul do voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) osmičku kandidátov. Na prvom kole voľby, ktoré sa uskutoční zajtra, sa zúčastnia Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky.

Zľava: Zuzana Ťapáková, Richard Dírer, Jaroslav Rezník, Fedor Flašík
Zobraziť galériu (6)
Zľava: Zuzana Ťapáková, Richard Dírer, Jaroslav Rezník, Fedor Flašík  (Zdroj: SITA)

Miku odpísala koalícia

Medzi najvážnejších kandidátov patria Jaroslav Rezník, súčasný šéf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky, Michal Ruttkay, zakladateľ reklamnej agentúry Creo/Young & Rubicam, a Zuzana Ťapáková, bývalá šéfka TV Markíza. Súčasného riaditeľa RTVS Václava Miku odmietajú všetky koaličné strany.

Václav Mika
Zobraziť galériu (6)
Václav Mika  (Zdroj: Vlado Anjel)

Prvé kolo nerozhodne

Podľa našich informácií parlament v prvom kole nezvolí nikoho a pôjde sa do druhého kola. Pripomíname, že nového šéfa RTVS volí parlament nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov. Ak sa tak nestane, do druhého kola postupujú dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov.

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (6)
Jaroslav Rezník  (Zdroj: Vlado Anjel)

Šéf výboru pre kultúru a médiá, Dušan Jarjabek zo Smeru potvrdil, že ak sa ani v druhom kole nikoho nepodarí zvoliť, výbor bude musieť do 5 dní vyhlásiť novú voľbu. Pri súčasnom rozpoložení síl v parlamente je aj toto možné. Potom sa celý proces spustí od začiatku. Otázny by bol ďalší dátum voľby šéfa RTVS, keďže v lete majú poslanci prázdniny. V hre je aj mimoriadna schôdza, na ktorej by sa hlasovalo.

Michal Ruttkay
Zobraziť galériu (6)
Michal Ruttkay

Súčasnému riaditeľovi Václavovi Mikovi končí mandát 1. augusta tohto roka. Keby nebol nový šéf RTVS zvolený ani v druhom kole, od tohto dátumu by verejnoprávnu televíziu a rozhlas viedol štatutárny zástupca. A to je Tibor Búza, súčasný programový riaditeľ.

Ak v prvom kole nezíska žiaden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov, najlepší dvaja postúpia do druhého kola. To sa uskutoční 22. júna, teda o týždeň.

Most chce Ruttkaya alebo Ťapákovú

Poslanci vládneho Mosta-Híd sa pri tohtotýždňovej voľbe nového šéfa RTVS budú rozhodovať medzi Zuzanou Ťapákovou a Michalom Ruttkayom. Jaroslava Rezníka strana naďalej odmieta.

Zuzana Ťapáková
Zobraziť galériu (6)
Zuzana Ťapáková  (Zdroj: SITA)

Smer a SNS sú za Rezníka

Iná situácia je v koaličných stranách Smer a SNS. Obidve strany nechcú Miku, privítali by najradšej Jaroslava Rezníka, s ktorým má zase problémy Bugárov Most. Otázne sú aj hlasy poslancov Mariana Kotlebu. Pred zajtrajšou voľbou je teda všetko otvorené.

Viac o téme: ParlamentRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu