Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Rozhodujúci deň pre RTVS: VIDEO Poslanci dohlasovali o riaditeľovi, toto sú výsledky

Jaroslavovi Rezníkovi ušlo víťazstvo o 1 hlas. Zobraziť galériu (12)
Jaroslavovi Rezníkovi ušlo víťazstvo o 1 hlas. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu dnes volili šéfa RTVS. Po celom dni zákulisných dohôd a rokovaní sa z víťazstva zatiaľ nemôže radovať nikto. Ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov. Pozrite sa, kto postúpil do druhého kola.

O post sa uchádzalo osem kandidátov. Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky

Do druhého kola postúpil Jaroslav Rezník (šéf TASR) a súčasný riaditeľ RTVS Václav Mika

Súčasný riaditeľ Václav Mika zrejme definitívne skončí, nemá podporu koaličných poslancov

Druhé kolo sa bude konať už 20. júna.

Voľbu v parlamente sme sledovali ONLINE

20:00 Ľuboš Blaha (Smer-SD) verí, že Rezník v druhom kole vyhrá. Zároveň odmietol, že by Rezníka volili aj poslanci ĽS-NS. „Nešpekuloval by som. Mňa nezaujíma ako hlasujú fašisti. Pre mňa je dôležité, že Smer hlasoval za Rezníka,“ vyhlásil.

Andrej Danko a Andrej
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA / Marko Erd)

19:50 „Sme jasnými svedkami milého faktu. Zjednotila sa celá opozícia a hlasovali sme za smeráckeho kandidáta Václava Miku, ktorý bol nominovaný Smerom pred piatimi rokmi," povedal Boris Kollár a dodal, že Mikovi sa podarili skvelé veci.

19:45 Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) tvrdí, že dnešok priniesol dva zásadné okamihy – prvý, že koalícia nemá väčšinu, nedohodla sa a druhý, že hlas kontinuity má v parlamente reálnu oporu vyjadrenú 53 hlasmi.

19:35 „Voľba ukázala, že hodnoty, ktoré v RTVS počas svojho pôsobenia vytvoril súčasných riaditeľ Václav Mika, majú v parlamente veľmi významné zastúpenie a veľmi významnú oporu a významná časť poslancov vníma jeho prácu pozitívne a želajú si kontinuitu a pokračovanie v tomto trende,“ zhodnotila na tlačovej besede výsledky hlasovania poslankyňa NR SR za SaS Jana Kiššová.

19:30 Václav Mika sa raduje aj takto.

19:25 Viera Dubačová (nezaradená) tvrdí, že sme v informačnej vojne a RTVS dokázala na ceste to, že jej krivka stúpa. Vyjadrila sa, že kauza Sputnik je veľká kauza, ktorá je navyše doteraz nevyjasnená.

Takto sa hlasovalo
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd, Marek Mrviš)

19:15 Uhrík pre RTVS povedal, že kotlebovci boli dohodnutí na tom, že budú hlasovať proti všetkým kandidátom. Jeho verziu však spochybnil poslanec ĽSNS Stanislav Mizík. „Ja neviem o nijakých dohodách,“ povedal.

19:05 Tu ako stojíme, sme svedkami milého faktu, zjednotila sa opozícia a hlasovala za smeráckeho kandidáta spred piatich rokov, povedal na spoločnom brífingu opozície Boris Kollár (Sme rodina). 

19:00 Za podporu ďakuje aj Mika. „Vážim si všetky vyjadrenia, ktoré ocenili prácu a výsledky aktuálneho manažmentu RTVS. Rovnako ďakujem za prejavenú dôveru a to, že môžem v druhom kole spolu s mojím tímom ešte zabojovať," uviedol.

Takto sa hlasovalo
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd, Marek Mrviš)

18:55 Ako povedal v reakcii na výsledky hlasovania Jaroslav Rezník, „ďakujem za dosiahnutý výsledok a teším sa do druhého kola“.

Bugárovci hlasovali za Miku a Ruttkaya

18:45 Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Gábora Gála mrzí, že nedošlo v koalícii k dohode na mene nového generálneho riaditeľa RTVS. Most-Híd navrhoval kompromis, ktorým nemal byť ani Jaroslav Rezník a ani Václav Mika.

„Náš klub hlasoval za Miku a niektorí aj za Michala Ruttkaya. My sme navrhovali kompromis v menách Ruttkaya a Zuzany Ťapákovej. Mali sme sa dohodnúť v koalícii z týchto dvoch mien a nemuselo byť druhé kolo,“ zdôraznil Gál.

18:40 „Bude druhé kolo. Rezník vs. Mika. Celá demokratická opozícia hlasovala za Miku. POTEŠUJÚCE!" napísal Ondrej Dostál (SaS).

18:35 Druhé kolo sa uskutoční už v utorok, 20. júna o 11:00. 

18:30 Milan Uhrík z ĽSNS sa vyjadril, že kotlebovci za Rezníka nehlasovali, uvádza Denník N. To znamená, že hlas mu musel odovzdať niekto iní z opozície alebo niektorí poslanci strany Most-Híd.

18:20 Spokojný je nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Tvrdí, že je rád, že Mika postúpil do druhého kola, pretože ukázal, ako profesionálne riadiť verejnoprávne médium. „Najprv to vyzeralo, že dostane len 7 hlasov našej poslaneckej skupinky, nakoniec ich bolo 53. Držme si palce!" napísal Beblavý.

18:01 Po zrátaní hlasov sú známe výsledky. Jaroslavovi Rezníkovi ušlo celkové víťazstvo o jeden hlas. Získal 73 poslaneckých hlasov. Druhý Václav Mika ich získal 53. Celkovo hlasovalo 147 poslancov. 3 hlasy boli neplatné.

17:37 Poslanci dohlasovali. Teraz sa budú rátať hlasy.

FOTO Rozhodujúci deň pre
Zobraziť galériu (12)

VIDEO Hlasovanie poslancov

17:14 Poslanci začali hlasovať za šéfa RTVS. Keďže je voľba tajná, chodia do miestnosti za rokovacou sálou.

FOTO Rozhodujúci deň pre
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

17:12 Sála sa zaplnila poslancami, panuje v nej vrava

17:09  Nová koalícia

Exminister obrany Galko (SaS) napísal na Facebooku, že sa črtá nová koalícia. "O chvíľu Smer, SNS a ĽSNS zvolia Jaroslava Rezníka za riaditeľa verejnoprávnej RTVS. Nech žije nová koalícia. Za takúto facku by mal Most - Híd okamžite odísť z vlády. Keďže však v tejto strane rozhoduje charakter, tak samozrejme, že neodíde," napísal poslanec.

FOTO Rozhodujúci deň pre
Zobraziť galériu (12)

17:01 Poslanci ochvíľu budú hlasovať o novom šéfovi RTVS.

16:30 Po celom dní špekulácií a dôhod je možné, že vyhrá kandidát Jaroslav Rezník, súčasný šéf Tlačovej agentúry Slovenska. Podporia ho zrejme Smer, SNS a hlasy Kotlebovej strany.

FOTO Rozhodujúci deň pre
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

15:10 Béla Bugár hovorí, že Most bude mať tesne pred voľbou zasadnutie klubu. Podľa neho poslanci Mostu zrejme rozdelia hlasy medzi Rezníka, Miku a Ruttkaya. Na zasadnutí klubu Smeru bol aj predseda SNS Andrej Danko. Poslancov Mostu nezavolali, Bugár sa bude pýtať prečo.

V koalícii podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára nie je pre voľbu generálneho riaditeľa RTVS kríza. Ako povedal Bugár dnes pred novinármi, spájanie sa Smeru a SNS s opozičnými stranami pri výbere Jaroslava Rezníka za nového riaditeľa RTVS nie je porušenie koaličnej zmluvy, pretože tá sa týka programového vyhlásenia vlády.

Pozrite si Bugárovu reakciu

Béla Bugár o voľbe šéfa RTVS

13:51 Klub Smeru skončil. Poslanci Smeru sú zdržanliví, nehovoria o to, komu dajú svoj hlas.

13:31 Do parlamentu práve dorazil premiér Fico. Prišiel sám, iba s ochrankárom. O pol 2 majú Smeráci zasadnutie klubu, kde by mali definitívne rozhodnúť, koho podporia.

13:10 Poslanec Smeru Ján Podmanický pripustil, že na klube sa zhodnú na voľbe Jaroslava Rezníka.

13:07 Zatiaľ je situácia takáto: Koaliční poslanci pravdepodobne podporia Jaroslava Rezníka. Za šéfa TASR zrejme zahlasujú aj poslanci Kotlebovej strany.Časť poslancov Mostu možno zahlasuje za Václava Miku. Väčšina opozičných poslancov zrejme zahlasuje za Miku.

12:42 O pol 2 poobede má zasadať klub Smeru, na ktorom sa rozhodnú, za koho bud hlasovať.

11:23 Poslanci rozhodli, že voľba nového šéfa RTVS bude tajná. Hlasovanie prebehne dnes o 17-tej hodine.

11:05 Poslanci po krátkej prestávke riešia iné body programu.

10:59 Tesne pred jedenástou sa pomaličky plní sála, poslanci prichádzajú stále vo väčšej miere.

10:46 "Kto bude hlasovať za tajnú voľbu, bude halsovať s fašistami," vyhlásil poslanec SaS Alojz Baránik.

10:36 V sále vládne kľudná atmosféra, nachádza sa tu niečo vyše 30 poslancov.

10:29 Národniar Anton Hrnko sa rozčuluje na opozíciu pri prejave Viskupiča, nahlas rozpráva a gestikuluje smerom k opozičným laviciam. Vyhlásil, že parlament určite zvolí najlepšieho kandidáta, ktorý nebude vyhovovať opozičnému "udavačskému charakteru".

10:19 Dušan Jarjabek vyčítal Grendelovi kontakty na novinárov. Ten mu odpovedal, že je bývalý novinár a vraj je lepšie si tykať s novinármi ako mafiánmi."Sú poslanci, ktorí si tykajú s novinármi. Ale sú tu aj poslanci, ktorí si tykajú s mafinámi," povedal Grendel a ozval sa potlesk z opozičných lavíc.

10:16 Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) nevidí dôvod na zmenu vedenia. Kritizuje vládnu koalíciu, ktorá podľa neho doteraz nevysvetlila, prečo chce meniť súčasného riaditeľa Miku.

Na snímke vľavo poslanec
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

10:07 Šebej varuje pred Rezníkom

František Šebej z Mostu-Híd varuje pred zvolením Jaroslava Rezníka za šéfa RTVS. Vadí mu najmä Rezníkovo uzavretie zmluvy TASR s proruskou propagandistickou agentúrou Sputnik.

9:52 Beblavý a jeho skupina budú voliť Miku

"Zvýšenie kvality verejnoprávnych médií, najmä v spravodajstve, je jedným z mála úspechov správy veci verejných v ostatných rokoch. Preto sme sa so 7 kolegami poslancami, s ktorými v parlamente spoločne postupujeme a pripravujeme novú politickú stránu, rozhodli v zajtrajšej voľbe generálneho riaditeľa RTVS podporiť Václava Miku," napísal poslanec na Facebooku.

9:46 Do sály prišiel v dobrej nálade aj predseda parlamentu Andrej Danko.

9:40 Po Viskupičovi sa ujala slova Viera Dubačová, ktorá varuje pred nástrahami digitálnej doby.

9:20 Poslancov rozprava zatiaľ nezaujíma, v sále je ich minimum.

FOTO Rozhodujúci deň pre
Zobraziť galériu (12)

9:07 Do rozpravy sa prihlásili iba dvaja poslanci - Jozef Viskupič (OĽaNO) a Viera Dubačová (nezaradená).

9:00 Rozpravu začal Dušan Jarjabek (Smer), šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Viac o téme: RTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu