Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Voľba šéfa RTVS vyvolala otras na politickej scéne: Bugár prehovoril o krachu tajnej dohody

Béla Bugár, Andrej Hrnčiar a Martin Glváč Zobraziť galériu (2)
Béla Bugár, Andrej Hrnčiar a Martin Glváč (Zdroj: TASR / Michal Svítok)

BRATISLAVA – Pred voľbou šéfa RTVS bola dohoda medzi koaličným Mostom a opozíciou. V deň hlasovania bola však všetko inak. Bugárovci kritizujú opozíciu, že otočila a tým pádom rozhodla o novom riaditeľovi verejnoprávnej televízie.

Most zvaľuje vinu na opozíciu pri voľbe šéfa RTVS. Keďže vedeli, že Václav Mika neprejde, mali hlasovať za Michala Ruttkaya. Andrej Hrnčiar viedol rozhovory s opozíciou, preto sa stretol s Borisom Kollárom, aby prediskutovali spoločný postup. Ten mu dovolil zvrejniť informácie z tohto rozhovoru. V ňom dohodli sa, že Most bude spoločne postupovať s opozíciou a hlasovať za Ruttkaya.

Bugár prehovoril o tajnej dohode

Deň pred voľbou však bolo všetko inak. „Mali sme snahu spoločne postupovať, ale s kandidátom, ktorého si vieme predstaviť,“ vyhlásil Hrnčiar s tým, že opozícia sa rozhodla napokon pre Miku a tým pádom nepriamo rozhodla, že zvíťazí Jaroslav Rezník.

Most teda v druhom kole nepodporí Miku. Či budú hlasovať za Rezníka, bugárovci nespresnili. "Musíte robiť kompromisy," povedal Bugár. "Musíme sa pevne dohodnúť, ako budú postupovať poslanci klubu," povedal Bugár an margo druhého kola.

Zároveň Bugár na dnešnej tlačovke vyhlásil, že odteraz chcú s Ficom a Dankom všetky personálne nominácie na posty v štátnej správe.

Voľba šéfa RTVS vyvolala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Poslanci vo včerajšom prvom kole tajnej voľby nezvolili šéfa RTVS. Vyberali z ôsmich kandidátov, ani jeden z nich však nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov. Do druhého kola postúpili šéf TASR Jaroslav Rezník so ziskom 73 hlasov a súčasný riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorého volilo 53 poslancov.

Keďže na voľbe bolo 147 poslancov, Rezníkovi chýbal k víťazstvu jeden hlas. Druhé kolo sa uskutoční v utorok 20. júna o 11.00 h. Generálny riaditeľ RTVS sa volí na päť rokov.

Viac o téme: Béla BugárRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu