Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Gašparovič: Pretriasať Malinovú v Európskom parlamente je neprezieravé

Prezident SR Ivan Gašparovič
Prezident SR Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Pretriasanie kauzy Hedvigy Malinovej na pôde Európskeho parlamentu je podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča neprezieravé. Uviedol to v rozhovore pre Slovenský rozhlas (SRo). "Spochybňovanie Slovenska a jeho inštitúcií je vždy s následkom, ktorý má negatívny dopad aj na jeho medzinárodné postavenie, obchodno-ekonomické a možno investorské vzťahy," povedal.

"Slovensko je štát dôveryhodný s otvorenou politikou a zachovávaním princípov, pre ktoré sme sa stali členmi Európskej únie, NATO a prečo nás zvolili za člena Bezpečnostnej rady OSN. Situácia je spolitizovaná a dostáva sa do dosť nebezpečnej pozície aj z toho hľadiska, že maďarské strany spochybňujú naše demokratické inštitúty," dodal Gašparovič. Spochybňovanie práce polície a justície podľa prezidenta nie je v kompetencií politikov ani novinárov. Orgány činné v trestnom konaní nie sú neomylné, ale na to je systém opravných prostriedkov. "Nie je na nás vynášať postoje pred rozhodnutím týchto inštitútov," hovorí Gašparovič. Odmietol sa vyjadriť k tomu, ako táto kauza môže skončiť.

Avizovaná návšteva v Bielom dome sa konať nebude. Prezident o tom počul až z druhej ruky, nevie, či sa niečo podobné pripravovalo. Na tento rok sú zatiaľ potvrdené dve cesty - do Moldavska a Španielska. Na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku samozrejme niekto z najvyšších predstaviteľov pôjde, no o ceste do Washingtonu sa neuvažuje, skonštatoval.

Prezident sa vyjadril aj k otázke platov sudcov. "Diferencovať plat z pohľadu, ako sa dožadujú sudcovia a ako je reálny stav, nie je dobré," povedal. Zmena Trestného zákona nie je podľa Gašparoviča akútna, pokiaľ ide o znižovanie trestov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu