Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ficov nekompromisný postoj k migračnej kríze: Kvóty nepodporíme, žiadame summit!

Predseda vlády Robert Fico a podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák počas tlačovej besedy o postoji SR k povinným kvótam na zasadnutí ministrov vnútra EÚ a nasledujúce kroky SR pri riešení migračnej krízy. Zobraziť galériu (7)
Predseda vlády Robert Fico a podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák počas tlačovej besedy o postoji SR k povinným kvótam na zasadnutí ministrov vnútra EÚ a nasledujúce kroky SR pri riešení migračnej krízy. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nikdy neodsúhlasí prerozdeľovanie utečencov v krajinách Európskej únie v rámci riešenia utečeneckej krízy.

„Nikdy nepodporíme povinné kvóty. Nikdy, a dokonca ani vtedy, ak by sme ostali v tejto hre sami, považujeme ich za absolútne iracionálne," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii šéf kabinetu. Avizoval, že Slovensko bude trvať na zvolaní mimoriadneho summitu na úrovni premiérov a hláv štátov k tejto otázke.

Fico o kvótach

"Dopredu oznamujem, že na tento summit pôjdem s jasným mandátom, v žiadnom prípade nesúhlasiť s povinnými kvótami," povedal Fico. Za najhoršie riešenie označil nezvolanie summitu a rozhodovanie len na úrovni rady ministrov prostredníctvom väčšiny začiatkom októbra. "V takejto závažnej a citlivej veci, ako je diktát krajine, koľko ľudí musí prijať, bez toho, aby mala možnosť si týchto ľudí vybrať, by určite mal rozhodovať summit," zdôraznil.

Predseda vlády Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko podporuje podľa premiéra všetky kroky, ktoré Európska komisia navrhuje na riešenie príčin utečeneckej krízy. S kvótami, ktoré Fico označil za najväčšiu hlúposť, však súhlasiť nebude. Považuje ich za nálepku, o ktorej sú niektoré štáty EÚ presvedčené, že dokáže vyriešiť obrovskú krízu. "Komisia pripravila zlý a nesprávny návrh, ktorý sa týka prerozdelenia utečencov... Hovorili sme to už na jar, že nie je možné vytvárať presné schémy, ako sa budú prerozdeľovať," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Predseda vlády Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko je s Českom pripravené vytvoriť koridor pre migrantov 

Slovensko je spolu s Českom pripravené vytvoriť pre migrantov bezpečný koridor, ktorým by sa mohli dostať do Nemecka. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval premiér Robert Fico. Predseda vlády uviedol, že koridor sú obe krajiny pripravené vytvoriť, ak Nemecko bude chcieť prijať ďalších migrantov. Minister vnútra Robert Kaliňák doplnil, že cieľom tohto opatrenia by bolo zaistiť bezpečnosť obyvateľov.

„Ak si ich krajina pozýva, jednoducho my sme pripravení vytvoriť taký koridor, aby to neohrozilo bezpečnosť Slovenska a mohli sa priamo touto líniou dostať tam, kde boli pozvaní,“ vysvetlil Kaliňák. Fico vyzdvihol, že aj keď je Slovensko tranzitnou krajinou, nie je vystavené takým migračným tlakom ako Maďarsko. „Je to aj vďaka operáciám, o ktorých často ani nie je verejnosť informovaná. Ale predovšetkým dôsledne dodržiavame pravidlá,“ zdôraznil.

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V reakcii na krok Nemecka, ktoré v nedeľu (13.9.) zaviedlo dočasné hraničné kontroly, Slovensko zvýšilo ochranu hraníc s Maďarskom a Rakúskom, kde pridalo ďalších 220 policajtov. Kaliňák priblížil, že zelená hranica s Maďarskom sa intenzívnejšie začala strážiť zhruba pred troma mesiacmi. „Sme pripravení ísť na maximá všetkých čísiel v prípade, že sa tento tlak bude zvyšovať,“ uviedol. Podľa Kaliňáka boli dni, kedy sa na územie SR snažilo dostať aj 2000 ľudí. 

Utečencov budeme zadržiavať

Fico uviedol, že Slovensko bude zadržiavať utečencov, ktorí nezákonne vstúpia do krajiny. Minister vnútra Robert Kaliňák dodal, že v noci na dnes slovenskí policajti zadržali tri skupiny migrantov, spolu zhruba 40 ľudí a troch prevádzačov. Slovensko v pondelok ohlásilo sprísnenie ostrahy svojich hraníc s Maďarskom a Rakúskom a zavedenie náhodných kontrol vozidiel, ktoré prechádzajú cez hraničné priechody s týmito štátmi.

Predseda vlády Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Počas dnešnej noci bolo podľa jeho slov zadržaných 37 migrantov predovšetkým zo Sýrie s troma prevádzačmi.
      „Prevádzači samozrejme budú obvinení z tohto trestného činu a budú podľa slovenského práva súdení. Ostatní boli umiestnení do útvarov policajného zaistenia, tak ako to pre nelegálnych migrantov má byť, a samozrejme sami sa musia rozhodnúť, aký bude ich osud,“ doplnil

Väčšina migrantov je motivovaná ekonomicky

Vláda podľa Fica naďalej trvá na tom, že 90 percent migrantov má ekonomickú motiváciu. "Nie sú to štandardní utečenci, ľudia, ktorí sa skrývajú pred vojnou alebo utekajú pred hladom, alebo inými katastrofami," tvrdí premiér odvolávajúc sa na informácie od bezpečnostných služieb. Upozornil, že každého migranta, ktorý nelegálne prekročí slovenské hranice, zadržia. Slovensko v tejto súvislosti zvýšilo aj ochranu hraníc.

Predseda vlády Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Súčasný stav Fico označil za pravdepodobne najväčšiu humanitárnu migračnú krízu od čias druhej svetovej vojny. "Sme svedkami obrovského prílevu migrantov," uviedol s tým, že riešenie je v ochrane hraníc, zriaďovaní tzv. hotspotov, oddeľovaní ekonomických migrantov od utečencov a riešení stabilizácie v krajinách, odkiaľ prichádzajú. Podotkol tiež, že ku kríze prispievajú niektoré členské štáty EÚ, a to podporou občianskej vojny v Sýrii alebo zapojením sa do bombardovania Líbye.

Predseda vlády Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Premiér dnes opätovne poukázal aj na bezpečnostné riziko spojené s utečeneckou krízou. "Vieme o tom, že Islamský štát organizuje prevádzačstvo ľudí a zarába na tom obrovské peniaze, ktoré sa používajú na financovanie teroristických aktivít tohto Islamského štátu." Podľa jeho slov má medzi migrantmi v Európe tiež prebiehať verbovanie pre tzv. Islamský štát.

Švajčiarsko a Slovinsko súhlasia s kvótami na prijímanie migrantov 

Švajčiarsko je ochotné akceptovať kvóty na prerozdelenie migrantov v súlade s plánom predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. S navrhovanými kvótami však musia najskôr súhlasiť členské štáty únie, uviedla dnes švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugaová. 

"V takýchto nepredvídateľných situáciách (akou je súčasná utečenecká kríza v Európe) môže pomôcť len systém prerozdeľovania," povedala Sommarugaová počas návštevy Slovinska. Všetky štáty EÚ by si podľa nej mali plniť záväzky vyplývajúce z dublinského dohovoru, ktorý stanovuje pravidlá pre podávanie žiadostí o azyl v krajinách EÚ. Ak sa bude dublinského systému pridržiavať EÚ, bude tak robiť aj Švajčiarsko. 

Podporu pre systém migračných kvót vyjadril aj slovinský prezident Borut Pahor. Súčasný prílev utečencov môže byť podľa neho pre EÚ väčšou výzvou než globálna finančná kríza z roku 2008. "Potrebujeme spoločnú európsku politiku v otázke migrantov. Ak sa na nej nepodarí dohodnúť v krátkom čase, môže byť ohrozená existencia Európskej únie," uviedol Pahor. 

Európska komisia nenavrhla redukovať eurofondy štátom nesúhlasiacim s kvótami pre utečencov 

Európska komisia nenavrhla, aby sa z dôvodu nesúhlasu členských štátov so záväzným prerozdelením utečencov redukovala podpora z eurofondov. Aktuálne stanovisko s takýmto obsahom tlmočil Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku.

„Toto nie je návrh Európskej komisie, EK ani jej predseda Juncker o takejto možnosti neuvažuje,“ uviedol Králik. Komisia skôr ako sankcie preferuje podľa jej aktuálneho stanoviska „hľadanie pozitívnych stimulov pre prijatie utečencov“. 

„Európske pravidlá o čerpaní eurofondov ani Partnerské dohody s členskými štátmi neumožňujú krátenie fondov EÚ na základe tohto dôvodu. Na to by bola potrebná revízia celého viacročného finančného rámca na roky 2014-2020 a to naozaj nie je možnosť, ktorú by EK bližšie skúmala,“ doplnil Andrej Králik.

Na to, že európska legislatívna neumožňuje podobný krok, dnes upozornil slovenský premiér Robert Fico. Vysvetlil, že európske štrukturálne fondy nemajú súvis s otázkami aktuálnej migračnej krízy.

Strašenie obmedzením financií z eurofondov na Slovensko nepôsobí 

Slovenský premiér odmietol návrhy, aby krajinám, ktoré odmietajú utečencov, boli krátené peniaze z európskych fondov. "To, že nesúhlasíme s povinnými kvótami, neznamená, že nás niekto bude vydierať alebo vyhrážať peniazmi zo štrukturálnych fondov. Tie nemajú nič spoločného s migračnou krízou. Ešte nikdy sa nestalo, aby niekto bol (v EÚ) trestaný za vlastný názor," povedal Fico.

Takéto „bububu“ podľa Fica nezapôsobí. „Toto strašenie na vládu Slovenskej republiky absolútne nepôsobí. Budem do posledného momentu bojovať proti povinným kvótam aj za cenu, že zablokujeme povinný summit,“ vyhlásil.

Fico zároveň vysvetlil, že európske štrukturálne fondy nemajú súvis s otázkami aktuálnej migračnej krízy. „Je to podstata Európskej únie. Je to podstata odstraňovania regionálnych rozdielov. Preto považujeme tieto vyhlásenia za mimoriadne nebezpečné a môžu viesť k obrovskej, hlbokej politickej kríze v rámci Európskej únie,“ varoval.

Podľa slovenského ministerského predsedu legislatíva EÚ navyše ani neumožňuje podobný krok. Na otázku, či by Slovensko obetovalo eurofondy výmenou za zotrvanie na postoji o neprijateľnosti povinných utečeneckých kvót, priamo neodpovedal.

„Ak príde tento návrh, čo ja absolútne nepovažujem za možné, aby prišiel, tak sa k nemu vyjadrím,“ vysvetlil. „Ale ak sa ma pýtate, principiálne odpovedám áno – budem stáť za tým, že odmietame povinné kvóty,“ doplnil.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobne pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP.

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu