Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pozor na vietor na horách, potrápi nás až do soboty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na horách vo veľkej časti Slovenska fúka silný vietor, fúkať bude do soboty 1. februára. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ním varuje vo forme výstrahy prvého stupňa.

Vietor by mal dosahovať v nárazoch rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu. V Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom a Trnavskom kraji je veterno už teraz, no v Nitrianskom a Žilinskom kraji začne fúkať až dnes večer o 20:00, v kraji Košickom a Prešovskom o 22:00.

V piatok 31. januára bude fúkať celý deň, v sobotu by mal vietor ustať v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji o 18:00, v Košickom a Prešovskom kraji o 20:00 a v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji o 22:00. Ľudia by si mali dávať pri silnom vetre pri rôznych aktivitách pozor, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.

Polícia vyzýva účastníkov cestnej premávky k zvýšenej opatrnosti

Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky polícia upozorňuje vodičov, aby zvýšili na cestách Bratislavského kraja opatrnosť.

,,Dosiaľ sú komunikácie v Bratislavskom kraji zjazdné, je však potrebné na mnohých úsekoch počítať s mokrým a šmyklavým povrchom vozoviek, " uviedla hovorkyňa PZ v Bratislave Karina Považanová.

Vodičov v súvislosti s nepriaznivým počasím vyzývame, aby sa správali disciplinovane, ohľaduplne, prispôsobili jazdu situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a svojím schopnostiam.

Taktiež je potrebné sa plne venovať vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke. Predísť nehodám v takýchto podmienkach možno najmä použitím zimných pneumatík, ale aj znížením rýchlosti a zvýšením vzdialenosti medzi vozidlami. Šoférovanie v sťažených podmienkach si vyžaduje maximálnu pozornosť.

K zvýšenej opatrnosti vyzývame aj nemotorových účastníkov cestnej premávky, teda chodcov. Tí by mali zvýšiť opatrnosť hlavne na priechodoch pre chodcov, ktoré nie sú riadené svetelnou signalizáciou.

,,Chodci by si mali taktiež uvedomiť, že brzdná dráha vozidla sa pri mokrých a zľadovatených cestách predlžuje, preto pri nepozornom vkročení na vozovku sa tak vystavujú možnému riziku stretu s vozidlom.  Vzhľadom na zníženú viditeľnosť pre zvýšenie osobnej bezpečnosti vhodné používať reflexné prvky, " dodáva Považanová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu