Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Slavín po rokoch nasvietili nanovo

Slavín
Slavín (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jeden zo symbolov Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, z ktorého je vyhliadka na hlavné mesto, po rokoch nanovo nasvietili. Nové ledkové reflektory dostala arkádia pred pietnou miestnosťou. Pôvodné osvetlenie ešte zo 60-tych rokov bolo už roky nefunkčné, povedal riaditeľ mestského pohrebníctva Marianum Miloslav Hrádek.

Osvetlenie arkádie by malo byť len prvou etapou nasvietenia národnej kultúrnej pamiatky. "Ak budú finančné prostriedky, budúci rok by sme chceli nasvietiť Slavín v jeho celistvosti, či už samotnú sochu vojaka, ale neskôr aj ďalšie časti pamätníka. Na to bude potrebné spracovať projekt," podotkol Hrádek.

Šéf pohrebníctva vysvetľuje, že areál dnes osvetlený je, avšak nachádza sa tam skôr verejné osvetlenie, nie svetlá špeciálne namierené na samotný objekt pamätníka. "V areáli Slavína sú ešte staré reflektory, ktoré pôvodne slúžili na nasvetľovanie. Vandalizmus a zub času ale spôsobil, že tam už buď nie sú alebo sú tak skorodované, že je doslova životu nebezpečné do nich púšťať elektrinu," priblížil Hrádek. Obnoviť by sa tak podľa jeho slov malo v podstate celé osvetlenie Slavína.

Bratislavské pohrebníctvo sa o národnú kultúrnu pamiatku stará len od začiatku tohto roka, keď mesto zrušilo svoju organizáciu pamiatkovej obnovy Paming. Hrádek vysvetľuje, že na prevzatých 47 položiek dostali asi 100.000 eur na údržbu a opravy a ďalšie peniaze na platy zamestnancov. Nové osvetlenie tak zaplatili z týchto peňazí, celá investícia Marianum podľa Hrádeka vyšla na necelých 2000 eur s DPH.

Monumentálny vojnový pamätník pripomína oslobodenie mesta Červenou armádou v apríli 1945. Je vojenským cintorínom, kde je pochovaných vyše 6800 sovietskych vojakov, ktorí zomreli počas bojov o mesto a okolitý región v posledných týždňoch druhej svetovej vojny. Spoločné dielo slovenských umelcov odovzdali verejnosti v roku 1960.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu