Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandalózne zmluvy na webe: Štát ich spätne mení, minul už 32 miliárd eur!

Úrad vlády: Za Centrálny register zmlúv je zodpovedný práve on.
Úrad vlády: Za Centrálny register zmlúv je zodpovedný práve on.

BRATISLAVA - Štátne orgány a spoločnosti hromadne a potajomky menia zmluvy, ktoré povinne zverejňujú na Centrálnom registri zmlúv. Aliancia Fair Play zistila, že v Centrálnom registri zmlúv sú tisíce zmlúv, ktoré niekto spätne stiahol, alebo pozmenil. V niektorých prípadoch štát vyplácal peniaze na základe zmlúv, ktoré boli z registra stiahnuté a boli tak podľa zákona neplatné.

Śtátni úradníci podľa informácií Aliancie Fair Play potajomky pozmenili tisícky zmlúv. Niektoré stiahli a nenahradili. Iné nahradili novými, iné zas pozmenili. Všetko bez upozornenia. Na "trik" prišla Aliancia v spolupráci s Transparency International, ktorá vedie paralelný register zmlúv. Porovnaním oboch registrov vyšli na svetlo sveta šokujúce rozdiely.

Aliancia uvádza ako príklad zmluvu Železníc SR, ktoré si v Košiciach nechali namontovať nové okná a dvere. Podľa pôvodne zverejnenej zmluvy mali robotníci výmenu okien a dverí stihnúť do konca augusta. Zmluvu však železnice zverejnili až 5. septembra. "V tom čase už ale mali byť v Košiciach osadené 6 dní nové okná. Keby majstri vymenili okná v auguste, železnice by mali vážny problém. Zmluva sa totiž stala účinnou až po zverejnení," uvádza správa Aliancie Fair Play. Železnice by takto za prácu zaplatili nezákonne, čo by mohlo byť trestným činom. Šéfka Aliancie Fair Play Zuzana Wienk už avízovala, že aliancia v tejto veci podá podnet orgánom činným v trestnom konaní.  Firma sa lapsus v termínoch snažila zakamuflovať tým, že pôvodnú zmluvu z internetu stiahla a nahradila ju úplne rovnakou, v ktorej zmenila dátumy.

Zmluvy štátnych inštitúcií a firem sa podľa zákona stávajú účinnými až po zverejnení na internete. Úrad vlády na tento účel prevádzkuje Centrálny register zmlúv. Medzi inštitúciami, ktoré podľa aliancie pozmeňovali, alebo mazali zverejnené zmluvy nie sú iba štátne firmy. Dajú sa tam násť aj okresné a krajské súdy, ministerstvá, či samotný Úrad vlády, ktorému podlieha aj Centrálny register zmlúv.

Podľa hovorkyne vlády Beatrice Hudákovej je spätné menenie zmlúv v súlade so zákonom. "Zákon úpravy umožňuje. Právo na úpravu už zverejnených zmlúv má iba jediný administrátor. Nevyhnutné zmeny sa uskutočňujú výlučne na základe zdôvodnenej požiadavky od organizácie, ktorá zmluvu zverejnila," reagovala Hudáková. Podľa nej systém zásahy do zmlúv zaznamenáva, no tieto údaje vidí iba správca registra, verejne sa nezobrazujú. Podľa Hudákovej Úrad vlády preveruje možnosť zverejňovania týchto informácií. Zdôraznila, že zverejňovanie zmien v zmluvách na Centrálnom registri nefunguje už od jeho vzniku za vlády Ivety Radičovej.

Na centrálnom registri nie je ani slovo o tom, že so zverejnenými zmluvami niekto manipuloval. Podľa portálu otvorenezmluvy.sk, ktorý prevádzkuje Transparency International štát doposiaľ zverejnil 393.679 zmlúv v celkovej hodnote 32,3 miliardy eur.

Aliancia si všimla spätné pozmenenie zmlúv Ministerstva obrany, ktoré z registra stiahlo dodatok ku zmluve, ktorým navýšilo cenu zákazky na obedy pre vojakov v Rožňave. Podobne Ministerstvo dopravy spätne zmenilo zmluvu na prekladateľské služby.

Ako sa štát vysporiada s platbami, ktoré urobil na základe nezverejnených zmlúv, je zatiaľ otázne. Podľa zákona totiž zmluvy platia iba ak sú zverejnené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu