Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Učitelia žiadajú o informácie o faktúrach cez infozákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia, ktorí sa rozhodli hľadať na internete nevýhodné zmluvy ministerstva školstva, sa už nevedia dostať ku kompletným faktúram a objednávkam za roky 2011 až 2012. Preto sa dnes na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám obrátili na rezort priamo. Rezort školstva tvrdí, že zverejňuje všetko, čo mu zákon káže.

Učiteľ zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave Vladimír Crmoman pripomína, že ministerstvo školstva zmenilo webový portál, slúžiaci na povinne zverejňované materiály. Zároveň tým podľa neho zamrazilo priamy prístup k faktúram a objednávkam za obdobie rokov 2011 až 2012, ktoré sa predtým dali voľne stiahnuť vo formáte PDF.

"Považujeme to za krok, ktorý nám má sťažiť prácu," povedal Crmoman. Na internete tak nájdu už len informácie o dátume, či zaplatenej sume. "Z toho sa nedá vyčítať, na čo boli prostriedky použité," pripomína.

Preto sa dnes obrátil na rezort a na podateľni podal tri žiadosti. Požaduje sprístupnenie vystavených objednávok a vyplatených faktúr za objednané služby pre ministerstvo za roky 2006 až 2013. Zároveň žiada sprístupnenie menného zoznamu osôb, podieľajúcich sa na poskytnutí informácií, ktoré sú predmetom žiadosti. Ďalšou žiadosťou si pýta informácie o akcii z 19. decembra 2011. Taktiež chce vedieť, prečo boli dve konkrétne vozidlá vyradené z vozového parku rezortu a komu a za akú sumu boli predané.

"Odmietame stanoviská podložené falošnými pocitmi," zareagoval hovorca ministra Michal Kaliňák. Pripomenul, že na jeseň 2011 bol novelizovaný infozákon. Išlo o technické úpravy parametrov zverejňovania s tým, aby sa nemuseli prácne skenovať objednávky a faktúry, ale ich základné informácie.

"Hlavným dôvodom tejto zmeny boli obavy zo zneužitia odtlačku pečiatky, alebo podpisu na faktúrach. Rezort školstva na novom webe zverejňuje všetky náležitosti tak, ako káže Radičovej novela, teda informácie komu, za čo, koľko a kedy sú uvedené," doplnil Kaliňák.

Učitelia, ktorým sa vlaňajším štrajkom nepodarilo dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie platov a zlepšenie financovania školstva, sa tento rok rozhodli hľadať rezervy. Skupina nespokojných učiteľov spustila iniciatívu pod názvom "Vláda tvrdí, že nie sú peniaze, tak jej ich učitelia pomôžu nájsť". Upozornili už na niektoré faktúry, ako napríklad údržba áut na ministerstve, drahé koňaky či propagácia odborného školstva za 1,5 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu