Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Popradský dôchodca (64) presádzal stromčeky: Polícia ho zrazila na zem, prišiel o zub!

Incident sa odohral na tomto mieste
Incident sa odohral na tomto mieste (Zdroj: PZ)

BRATISLAVA/POPRAD - Terčom policajnej brutality sa mal stať v stredu dôchodca František z Popradu. Keď sa pred vchodom do svojho paneláku staral o zeleň, čo podľa vlastných slov robí takmer štyridsať rokov, na miesto dorazila hliadka mestskej polície. Dôchodca tvrdí, že proti nemu bezdôvodne tvrdo zasiahla, ako keby bol nebezpečným kriminálnikom. Polícia oponuje, že zásah bol v poriadku.

Vaše tipy

Dôchodca okolo paneláku vypestoval slušnú zeleň a udržuje pri ňom poriadok a čistotu, pretože to podľa neho nik iný nespraví. V stredu si pripravil niekoľko sadeníc liesok a podvečer ich chcel vymeniť za odumreté sadenice pred vchodom. Niekto ho zrejme udal a privolal hliadku.

"Dvojčlenná hliadka zastala autom pred naším domom a po pristúpení ku mne sa opýtala čo robím," uviedol. Policajti mu údajne oznámili, že porušuje zákon a vypýtali si od neho občiansky preukaz. Keď im dôchodca povedal, že ho prinesie, hneď ako uloží liesku do zeme, aby nevyschla, nastala vraj prekvapivá reakcia.

"Zdrapili ma aj s lopatou a vliekli ku autu, aby ma predviedli do ich služobne na Mestskom úrade, s čím som si nemohol dovoliť nesúhlasiť a očakával som tam rozuzlenie celého problému. Za ich autom už vtedy stálo niekoľko vozidiel čakajúcich na obídenie a vodiči sledovali, čo sa deje. Ako ma s lopatou naprieč vliekli ku autu, tá sa zachytila o trojitý stojan dopravnej značky a vytrhla sa mi z rúk. Keď som sa pre ňu chcel zohnúť, mestskí policajti ma zrazili tvárou na zem, skrútili mi ruky za chrbtom a nasadili mi putá," popisoval situáciu.

Starší pán pri tomto zásahu prišiel o zlatú korunku a pribudlo mu niekoľko modrín. Na jeho obranu sa vraj pustili aj svedkovia, ktorí sa polície pýtali na dôvod takéhoto zásahu.

Na mestskom úrade policajti údajne nahlásili, že boli nútení použiť tvrdé donucovacie prostriedky a putá. Dôvodom bola "pasívna obrana" dôchodcu. Napokon sa zistilo, že údajné porušenie zákona je vlastne len porušením mestského nariadenia, podľa ktorej treba na starostlivosť o zeleň povolenie.

O vyjadrenie k prípadu sme požiadali popradskú mestskú políciu. Podľa jej náčelníka Jaroslava Marušina bol zásah mužov zákona v poriadku. "Osoba kládla aktívny odpor z toho dôvodu boli použité donucovacie prostriedky bez zranenia. Žiadne údery neboli použité," uviedol pre Topky. Priznal, že Františkovi sa pritom uvoľnil zub, muži zákona s tým však vraj nemali nič spoločné.

Políciu zavolal človek, ktorému sa nepáčilo zveľaďovanie zelene pánom Františkom. "Hliadka upozornila občana, aby nevysádzal stromčeky, nakoľko na to je potrebné povolenie od mesta. Občan opakovane nereagoval na upozornenie a ďalej konal. Z toho dôvodu ho príslušníci vyzvali, aby predložil občianský preukaz. Po troch výzvach policajti ho upozornili, že ak nepredloží občianský preukaz, tak bude predvedený na policajnú stanicu k zisteniu totožnosti," pokračoval Marušin.

Hliadku asi vytočilo aj Františkovo údajné vyhlásenie, že nech ho teda na stanicu zoberú, že "ešte v živote nebol predvedený a aspoň bude sranda." 

Ako dodal náčelník MsP, zákrok by nemusel byť vykonaný, keby osoba uposlúchla výzvu policajtov a nepokračovala v činnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu