Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spoveď zbitého popradského dôchodcu: Tvrdý policajný zásah bola ohavnosť!

Zásah sa odohral na tomto mieste
Zásah sa odohral na tomto mieste (Zdroj: PZ)

BRATISLAVA/POPRAD - Kontroverzný minulotýždňový zásah proti popradskému dôchodcovi Františkovi (64), ktorého policajti zadržali pri presádzaní stromčekov pred jeho panelákom, rozpútal na internete aj v meste veľkú diskusiu. Mestská polícia a Františkov sused, ktorý ju zavolal, síce tvrdia, že všetko prebehlo v poriadku, dôchodca sa však rozhodol podrobne celý incident popísať. Prirovnal sa pritom k ruskému politickému väzňovi, ktorý sedí vo väzení na Sibíri.

Udalosť sa odohrala v stredu, keď dôchodca, ktorý sa podľa vlastných slov stará o zeleň pred panelákom už niekoľko desaťročí, snažil presádzať stromčeky. Sused Tomáš, ktorému zeleň tieni do okna, naňho zavolal mestskú políciu. Tá ho zadržala a predviedla na stanicu.

Existujú dve verzie toho, čo sa odohralo. Podľa náčelníka mestskej polície Jaroslava Marušinu bol zásah mužov zákona v poriadku. "Hliadka upozornila občana, aby nevysádzal stromčeky, nakoľko na to je potrebné povolenie od mesta. Občan opakovane nereagoval na upozornenie a ďalej konal. Z toho dôvodu ho príslušníci vyzvali, aby predložil občianský preukaz. Po troch výzvach policajti ho upozornili, že ak nepredloží občianský preukaz, tak bude predvedený na policajnú stanicu k zisteniu totožnosti," uviedol pre Topky a dodal, že František kládol aktívny odpor a zákrok by nemusel byť vykonaný, keby poslúchol výzvu polície.

Na jeho stranu sa postavil aj dôchodcov sused Tomáš, podľa ktorého je František problematická povaha a svojimi neustálymi kutilskými vylepšeniami znepríjemňuje obyvateľom paneláku život.

Dôchodca sa však nevzdáva a rozhodol sa zásah proti sebe podrobne opísať. V dlhom texte, ktorý máme k dispozícii, obvinil policajtov, že nehovorili pravdu. Zasahujúca hliadka mu totiž mala oznámiť, že porušuje zákon, čo sa nepotvrdilo. František len nemal papier od mesta, ktorý by mu povoľoval zásahy do verejnej zelene.

"O zeleň okolo môjho bytu v paneláku sa snažím starať od nasťahovania sa do nového v r. 1974 a to bez toho, že by ma niekto o to žiadal. V socializme bola starostlivosť o zeleň pred domom prevažne na obyvateľoch," napísal s tým, že sa mu za tie roky podarilo okolie paneláku významne zveľadiť. Keď vraj videl, ako niektoré stromčeky po tejto zime uhynuli, chcel vysadiť nové.

"Keď som v podvečer po návrate zo záhradky vykopal dve odumreté sadenice a dával liesky na ich miesto, sused s tým zrejme nesúhlasil a privolal hliadku mestskej polície. Dvojčlenná hliadka zastala autom pred naším domom a po pristúpení ku mne sa opýtala čo robím. Povedal som čo, na čo oni, že porušujem zákon a pýtali občiansky preukaz. Povedal som im, že som si nie som vedomý porušovania zákona, chcel by som dokončiť prácu tak aby krík nevyschol, uložím si do pivnice lopatu a prinesiem zhora občiansky preukaz. Po kratšej diskusii, kedy oni s ničím nesúhlasili a ja nesúhlasil zasa s porušením zákona, ju ukončili tým, že ma zdrapili aj s lopatou a vliekli ku autu, aby ma predviedli do ich služobne na Mestskom úrade, s čím som si nemohol dovoliť nesúhlasiť a očakával som tam rozuzlenie celého problému," uviedol.

"Ako ma s lopatou naprieč vliekli ku autu, tá sa zachytila o stojan dopravnej značky a vytrhla sa mi z rúk. Keď som sa pre ňu chcel zohnúť, mestskí policajti ma zrazili tvárou na zem, skrútili mi ruky za chrbtom a nasadili mi putá. To už jeden vodič nevydržal, vybehol zo svojho auta a začal na nich kričať, čo to bez príčiny robia (nijako som sa nebránil)," poznamenal s tým, že ho potom sotili do auta a zaviezli na políciu.

Tam vraj vysvitlo, že zákon neporušoval a hrozí mu len pokuta za porušovanie nariadenia. Tú zaplatiť odmietol a po podpísaní výpovede sa ocitol na slobode. V špinavom záhradkárskom oblečení sa pľahočil celým mestom naspäť domov.

František je prípadom pohoršený a pozorne sleduje diskusiu, ktorá sa strhla po jeho zverejnení. Zamýšľa sa nad tým, prečo sú postihovaní aktívni jedinci, ktorí chcú pre svoje okolie niečo spraviť. "Nie je cieľom ľudí týmto spôsobom deaktivovať?," pýta sa a cituje známeho ruského politického väzňa Michaila Chodorkovského: "Nestane sa naša obranná maska našou pravou tvárou? Nemeníme sa postupne na tichých otrokov, pripravených vykonať akúkoľvek ohavnosť na príkaz zhora?"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu