Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šikrha si má definitívne odpykať osem rokov za mrežami

Bývalý konateľ SUN Šikrha
Bývalý konateľ SUN Šikrha

BRATISLAVA - Šéf neslávne známej nebankovky SUN Jozef Šikrha, ktorý mal obrať ľudí o približne 261 miliónov korún (takmer 8,7 milióna eur), si za podvod odsedí osem rokov. Najvyšší súd dnes zamietol jeho odvolanie.

Šikrha je vinný zo spáchania podvodu so škodou veľkého rozsahu. Osemročný trest, ktorý mu ešte v roku 2009 vymeral Špecializovaný trestný súd, si má odpykať vo väzení so stredným stupňom stráženia.

Podnikateľ mal podľa obžaloby v rokoch 1996 až 2000 obrať najmenej 619 ľudí o 440,14 milióna Sk. Podľa súdu sa však nepodarilo preukázať až takúto škodu. Dokazali "len" to, že vyše 500 ľuďom spôsobil škodu za približne 261 miliónov korún.

Prokurátorka Šikrhu žalovala aj pre trestný čin úmyselného skresľovania údajov a hospodárskej a obchodnej evidencie. Zatajovať mal tiež účtovné doklady. Ani to sa však podľa súdu nepodarilo dostatočne preukázať a spod tejto časti obžaloby ho oslobodil. Súd konštatoval, že Šikrha mal v rokoch 1996 až 2000 organizovať a vykonávať práce v rozpore s činnosťou, na ktorú mal nebankový subjekt oprávnenie. Zameral sa predovšetkým na vyberanie vkladov od ľudí, ktorým z vložených peňazí sľúbil ročný úrok 40 percent, pri vyššej sume až 100 percent.

SUN, s.r.o., a neskôr SUN, a.s., na ktorú sa pretransformovala a ktorá prevzala jej záväzky, nikdy nemala také zdroje, aby mohla záväzky splniť. Firma skončila činnosť začiatkom roku 2000 s tým, že ešte predtým ponúkla nespokojným klientom zmluvy o kapitalizácii nevyplatených pohľadávok. Ďalším výstavbu domov a bytov vo viacerých mestách a predávala krátkodobé i dlhodobé zmenky.

Šikrha ako údajný autor známej mediálnej kampane Slnečný byt pre každého mal vylákať od ľudí milióny korún, avšak realizovať sa ju nepodarilo. Hrozil mu trest od päť do 12 rokov. Počas procesu popieral spáchanie trestnej činnosti. Tvrdil, že spoločnosť SUN, s.r.o., všetky svoje záväzky voči svojim klientom splnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu