Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mzdy v nemocniciach sa zatiaľ zvyšovať nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zvyšovanie miezd v malých nemocniciach by znamenalo ich húfnu likvidáciu. Na štvrtkovej tlačovej besede to uviedol prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marian Petko.

Podľa neho by sa totiž náklady na platy zvýšili až o jednu tretinu. Na finančné ohodnotenie pracovníkov zdravotníckych zariadení by tak išlo okolo 85 % celého rozpočtu.

"Z čoho by sme potom liečili pacientov," spýtal sa Petko. Opätovne pritom zopakoval, že kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa s odborármi považujú za neuzavretú a v budúcnosti sa ňou preto nebudú riadiť. Mzdy v malých nemocniciach by podľa rozhodnutia rozhodcu mali rásť o približne 8, respektíve 6 %.

Zvyšovanie bolo nariadené v dvoch etapách, k 1. septembru tohto roka a k začiatku marca budúceho roka. V oboch prípadoch si zdravotnícki pracovníci mali polepšiť o 4 a nezdravotnícki o 3 %. Odborári uvedené závery privítali, už pri ich zverejnení však hovorili o obavách z ich dodržiavania.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb rokoval so zdravotníckymi zariadeniami o zvyšovaní miezd už od júna uplynulého roka. Odborári pôvodne žiadali, aby si zdravotnícki pracovníci prilepšili o 10 % a nezdravotnícki o 7 %. Začiatkom februára však priznali, že sú ochotní svoje požiadavky obmedziť.

Odmietli však prepad miezd v zdravotníctve. Zvýšenie ohodnotenia zamestnancov nemocníc malo podľa nich kopírovať aspoň infláciu. Mzdy v zdravotníctve sa naposledy zvyšovali v roku 2008. Odborári sa s fakultnými nemocnicami dohodli na 10-percentnom raste od 1. februára vlaňajšieho roka.

S menšími zdravotníckymi zariadeniami bola situácia komplikovanejšia. Asociácia nemocníc Slovenska totiž opakovane deklarovala, že na rast miezd nemá dostatok finančných prostriedkov. Rokovania sa tak presunuli pred sprostredkovateľa a v máji 2008 pred rozhodcu. Ten napokon rozhodol o navýšení miezd o 7 % od začiatku júna minulého roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu