Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nezamestnanosť stúpla na 9,03 %, kríza ju ešte zvýši

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku v januári stúpla na 9,03 percenta, teda na najvyššiu úroveň od februára 2007.

Medziročne sa zvýšila o 0,97 percentuálneho bodu, v porovnaní s decembrom vzrástla o 0,64 bodu. Informovalo o tom dnes Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Viaceré podniky v posledných mesiacoch ohlásili prepúšťanie, čo odôvodnili znížením objednávok pre svetovú hospodársku krízu.

Počet ľudí v evidencii úradov práce, ktorí mohli ihneď nastúpiť do zamestnania, sa v prvom mesiaci tohto roka zvýšil na 239.252 z decembrových 218.920 osôb. Oproti januáru 2008 vzrástol o 28.951 ľudí, teda o 13,77 percenta.

Najvyššiu mieru nezamestnanosti, viac ako 20 percent, mali aj v januári tri okresy na juhu stredného a východného Slovenska, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Tradične najmenej ľudí bez práce bolo v Bratislave.

Vyššie údaje o nezamestnanosti vykazuje iná metodika Štatistického úradu, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov úradu miera nezamestnanosti v treťom štvrťroku 2008 dosiahla deväť percent. Hoci išlo o dlhoročné minimum, podľa tejto metodiky patrí Slovensko v Európskej únii medzi krajiny s najvyššou mierou nezamestnanosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu