Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Minimálna mzda sa môže zvýšiť až na 8450 Sk

BRATISLAVA - Minimálna mzda na Slovensku sa podľa viceprezidenta Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) Vladimíra Mojša zvýši od začiatku októbra tohto roka.

Nová suma minimálnej mzdy závisí od výsledku pondelkového rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR). "Ak sa dohodneme na novom zákone o minimálnej mzde, tak sa od októbra minimálna mzda zvýši zo 7 600 korún na 8 100 korún," uviedol na tlačovej besede.

Ak však dohoda na rokovaní tripartity o znení návrhu zákona o minimálnej mzde nenastane, ministerstvo práce a sociálnych vecí podľa Mojša predloží návrh na zvýšenie minimálnej mzdy od októbra na 8 260 Sk alebo na 8 450 Sk. Ide o návrh, ktorý ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová predložila na rokovanie HSR koncom júna, avšak nakoniec ho stiahla kvôli vytvoreniu priestoru na dohodu sociálnych partnerov.

Podľa materiálov, ktoré boli v stredu zverejnené na internetovej stránke HSR, sa mala minimálna mzda zvýšiť až od 1. januára budúceho roka, a to na 8 100 Sk alebo na 8 250 Sk. Podľa pôvodnej doložky vplyvov k návrhu zákona o minimálnej mzde sa na zvýšení minimálnej mzdy na 8 100 Sk od 1. januára 2008 dohodli sociálni partneri ešte 2. júla tohto roka.

"Predsedníctvo tripartity sa včera dohodlo, že tieto materiály ministerstvo práce a sociálnych vecí upraví a doručí nám nový materiál, ku ktorému zaujmeme stanovisko v pondelok," objasnil viceprezident KOZ. Minimálna mzda sa pritom podľa Mojša musí upraviť od začiatku októbra tohto roka, keďže nový zákon o minimálnej mzde, stanovujúci nárast najnižších miezd každoročne od 1. januára, parlament do konca septembra nestihne schváliť.

Na znení návrhu zákona o minimálnej mzde sa sociálni partneri podľa Mojša na stredajšom mimoriadnom rokovaní predsedníctva HSR nedohodli. Odborári totiž zásadne nesúhlasia s požiadavkou zamestnávateľov, aby mohli mať niektoré odvetvia v kolektívnej zmluve vyššieho stupňa stanovenú nižšiu sumu minimálnej mzdy oproti minimálnej mzde, ktorú schváli vláda.

"Týmto by sa prelomil princíp kolektívneho vyjednávania, keďže v kolektívnych zmluvách je možné dohodnúť len výhodnejšie podmienky ako stanovuje minimálny právny predpis," povedal Mojš.

So samotným mechanizmom zvyšovania minimálnej mzdy, ktorý by sa uplatňoval v prípade, že sa na náraste najnižších miezd nedohodnú sociálni partneri, odborári súhlasia. Podľa tohto mechanizmu by sa mala minimálna mzda upravovať v závislosti od rastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu