Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Priemerná mzda 19 774 korún: Pre väčšinu nereálny sen

BRATISLAVA - Bežnému Slovákovi sa za rok zvýšil plat o vyše tisíc korún. Vyplýva to z údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad. Za prvé tri mesiace tohto roka totiž stúpla priemerná mzda na 18 511 korún. Ak zarátame aj údaje za minulý rok, dosiahla až 19 774 Sk. Väčšina z nás však má na výplatnej páske podstatne nižšiu sumu, ako tvrdia čísla štatistikov.

Nesúlad medzi oficiálnymi údajmi o priemernom zárobku a skutočnosťou spôsobuje najmä prehlbujúca sa priepasť medzi jednotlivými povolaniami. Štatistiku skresľujú najmä odvetvia s rozprávkovými zárobkami. Napríklad finančníci a bankári zarábajú v priemere viac ako 43-tisíc, čašník je však rád, ak jeho mzda presiahne 13-tisíc korún.

Odborníci priznávajú, že len každý tretí Slovák zarába aspoň na úrovni priemernej mzdy. Až 60 percent zamestnancov však dostáva menej peňazí. Dôležitú úlohu zohráva vzdelanie, pohlavie a región, v ktorom pracujeme. Najmenej sa zarába na východe a najviac v hlavnom meste. Rozdiel pri rovnakom povolaní sa môže vyšplhať až na niekoľko tisíc korún

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu