Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Učiteľov vraj čaká ružová budúcnosť

BRATISLAVA - Kariéru, ktorá prináša vyšší plat i uznávanejšie postavenie v spoločnosti, si budú asi môcť vo väčšej miere budovať aj učitelia.

Zabezpečiť by to mal zákon o postavení pedagogických zamestnancov, ktorý pripravuje ministerstvo školstva. Na to, aby sa naplnili predstavy ministerstva, však bude musieť vláda Roberta Fica ročne nájsť v rozpočte od roku 2009 asi štyri miliardy korún navyše.

"Zákon umožní profesijný rozvoj pedagogických zamestnancov prostredníctvom vzdelávania sa pre kvalitný výkon povolania," uviedli autori návrhu, z ktorého by mal byť tvorený nový zákon. Učitelia, ktorí sa budú vzdelávať usilovnejšie a budú úspešnejší aj pri učení svojich žiakov, by mali mať podľa ministerstva nárok na vyšší plat.

Ministerstvo od zmien očakáva nielen to, že učiteľské povolanie sa stane atraktívnejším a vyhľadávanejším, ale najmä rast kvality vzdelávania. Slovenskí študenti totiž dosahovali v medzinárodných meraniach vedomostí v poslednom období len priemerné výsledky; zlepšiť by to mala aj pripravovaná reforma učenia na základných a stredných školách. Odborníci sa zhodli na tom, že pozitívne zmeny nebude možné dosiahnuť bez kvalitných učiteľov.

Predpokladom na zlepšenie postavenia učiteľov je však podľa východísk zákona nárast rozpočtu ministerstva školstva. Už v budúcom roku by podľa koncepcie o kariérovom raste učiteľov, z ktorej by mal zákon vychádzať, si zmeny vyžiadajú asi tri miliardy korún. Od roku 2009 do roku 2013 by to malo byť ešte o miliardu korún ročne viac. Slovensko pritom v súčasnosti musí znižovať schodok verejných financií, aby mohlo prevziať euro v plánovanom termíne od roku 2009.

V tomto roku sa však ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi podarilo presadiť pre svoj rezort nárast peňazí z rozpočtu len asi o dve miliardy korún. Lepšie by to podľa denníka Pravda nemalo byť ani v roku 2008. Predbežné východiská rozpočtu, ktoré už prerokovala vláda, totiž počítajú so zvýšením zdrojov v školstve asi o 1,8 miliardy Sk.

Mikolaj očakáva, že pomôcť by mohli peniaze z eurofondov. V nasledujúcich rokoch by na Slovensko mohlo prísť na pomoc školstvu v závislosti od kurzu koruny asi 20 miliárd Sk. Zdroje z EÚ však nemožno použiť na mzdy učiteľov. Ak sa aj podarí vyčerpať dve desiatky miliárd korún, možno to nebude stačiť na to, aby sa Slovensko vyrovnalo vyspelejším krajinám. Ak by totiž do vzdelávania investovalo päť percent hrubého domáceho produktu, ako je priemer EÚ, už v tomto roku by sa v školstve malo rozdeliť asi 91 miliárd korún. Rozpočet školstva je však len 51,3 miliardy Sk a asi 14 miliárd korún by na vzdelávanie malo ísť z rozpočtov obcí, miest a samosprávnych krajov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu