Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zákulisie najdlhšieho prípadu v dejinách justície odhalí film Kauza Cervanová

Šokujúce zákulisie najdlhšieho prípadu v dejinách slovenskej justície odhalí nový film Kauza Cervanová Zobraziť galériu (2)
Šokujúce zákulisie najdlhšieho prípadu v dejinách slovenskej justície odhalí nový film Kauza Cervanová

Kto sú odsúdení? Kto sú ľudia, ktorí o najdlhšom a najrozporuplnejšom súdnom prípade Slovenska rozhodovali? Kto sú svedkovia a kto sú ľudia označení políciou za svedkov? A ako je možné, že tí, ktorí by mali dnes s pocitmi viny mlčať – hovoria otvorene a naopak tí, ktorí by mali byť presvedčení o ich vine – nechcú vypovedať?

Tieto a mnohé ďalšie otázky otvára dlho očakávaná dokumentárna tragédia Kauza Cervanová, ktorá skúma šokujúce zákulisie najdlhšieho prípadu v dejinách československej justície, ktorý sa začal v roku 1976. Do slovenských kín vstupuje presne o mesiac, 16. mája 2013.

Kauza Cervanová je osemročnou detektívnou výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlbín dodnes neuzatvoreného a medializovaného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, ktorý pozná celé Slovensko.

Kirchhoff vo filme skúma podivuhodné a šokujúce zákulisie prípadu, odkrýva tajné spisy, hry štátnej komunistickej polície a komunistických politických elít, spovedá svedkov, ktorí nikdy nestáli pred súdom, na povrch privádza neuveriteľné skutočnosti aj nové fakty jednej z najväčších tráum slovenskej justície. A v neposlednom rade príbehy mužov, ktorým sa nekonečný a tajomný prípad stal celoživotným údelom a nočnou morou.

Kriminálny čin je tak prostriedkom k zobrazeniu mechanizmu strachu, absurdity a podivuhodného riadenia osudu, ktorý prechádza od normalizácie k súčasnosti. 

„Pred ôsmimi rokmi som sa rozhodol zaznamenať súdny proces s údajnými vrahmi Ľudmily Cervanovej. Zistil som, že táto kauza je zvláštnym sledom udalostí, ktoré priamo zasiahli do životov niekoľkých desiatok ľudí. Zaujímali ma otázky, ktoré z nahromadených pochybností priamo alebo nepriamo vyplývali. Zaujímala ma pravda,“ vysvetlil Kirchhoff, ktorý snímku pripravoval a nakrúcal od roku 2004.

Režisér sa nepokúšal rekonštruovať kriminálny prípad. Išlo mu o univerzálny obraz „zločinu a trestu“ s politickým podtextom. „Tento film nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. Jeho poslaním nie je na konci odhaliť vraha, ani objasniť tento prípad. To je záležitosťou súdu. Tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny, mocenských štruktúr a presvedčivo ilustruje obdobie československej normalizácie, ktoré aj keď už dávno skončilo, jeho prominenti odolávajú náporom času a premenám spoločnosti,” dodal Kirchhoff.

Kauza Cervanová je šiestym slovenským distribučným titulom, ktorý v roku 2013 prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov.

 

Trailer k filmu nájdete tu:

 

Distribučný list si môžete stiahnuť tu: http://www.asfk.sk/film/kauza-cervanova

Viac informácií nájdete na:

www.kauzacervanova.com (pripravuje sa)

www.atelierdoc.sk

www.asfk.sk

http://www.facebook.com/film.kauza.cervanova

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu