Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kauza Cervanová opäť ožila. Aj s pochybnosťami

Ľudmila Cervanová
Ľudmila Cervanová (Zdroj: www.kauzacervanova.com)

BRATISLAVA - Hoci kauzu vraždy medičky Ľudmily Cervanovej z roku 1976 súdy formálne uzavreli, veľká časť Slovenska tento prípad za uzavretý nepovažuje. Veľké otázniky otvára aj nový film Roberta Kirchhoffa, ktorý vznikal osem rokov.

Sedmičke odsúdených ľudí už na Slovensku nikto nemôže pomôcť, pretože súdy prípad na niekoľkokrát právoplatne uzavreli. Ich sťažnosť sa momentálne nachádza na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Robert Kirchhoff tvrdí, že práve tamojší sudcovia by mali byť medzi prvými, ktorým by odporučil svoj nový film pod titulom Kauza Cervanová. Dvojhodinový dokument vznikal osem rokov a Kirchhoff v rámci nakrúcania vypátral viacerých kľúčových svedkov kauzy z roku 1976.

"Musel som náročným spôsobom, až detektívne pátrať po osobách. Mal som iba meno a rodné číslo zo spisu," povedal Kirchhoff po premiére dokumentu. Po ôsmich rokoch pátrania a nakrúcania je presvedčený, že skupina odsúdených Nitranov s vraždou Cervanovej nemá nič spoločné. Film podčiarkuje množstvo nezrovnalostí, z ktorých niektoré sú už známe. Napríklad fakt, že Nitrania sedeli za znásilnenie a vraždu, pričom pitevná správa hovorila, že na tele nebolo vykonané sexuálne násilie. Množstvo svedectiev získala komunistická polícia hrubým nátlakom. Korunnú svedkyňu "presvedčili" tak, že jej vzali dieťa, ktoré dojčila a pohrozili jej, že ak svedectvo pred súdom zmení, budú ju stíhať za krivú výpoveď. "To ako sa správala justícia, aj v tejto, ale aj v iných kauzách, to nás núti byť v strehu a premýšľať o tom, v akej krajine žijeme," dodal Kirchhoff.

Filmom sa pritom tiahne zaujímavý jav. Kým ľudia, ktorí sú presvedčení o nevine, ako aj samotní odsúdení, otvorene hovoria o všetkom, policajti, prokurátori a sudcovia sa pred dokumentaristom skrývajú, odmietajú rozprávať, alebo sa vyjadrujú iba mimo kameru. "Pokiaľ tí ľudia konajú niečo, čo je nečestné a majú maslo na hlave, tak sa o tom verejnosť musí dozvedieť. Absolútne ma nezaujíma, či ma niekto bude žalovať," vyhlásil autor filmu. Ten ako producent spolupracoval aj na filme Nemoc tretej moci režisérky Zuzany Piussi. Tá si za film od sudkyne Heleny Kožíkovej vyslúžila trestné oznámenie a žalobu o vysoké odškodné.

Upútavka na film Kauza Cervanová:

Žitný: Policajti niekoho kryli!

Kirchhoffovi pri tvorbe pomáhal aj novinár a analytik Milan Žitný, podľa ktorého sa v kauze Cervanová spustila šialená štátna mašinéria. V prvotnom vyšetrovaní totiž viacero svedkov vypovedalo, že Cervanovú videli ako nastúpila do svetlého Chrobáka s cudzineckou poznávacou značkou s žltými písmenami v modrom poli. V aute mali byť ľudia tmavej pleti. "Takých áut nemohlo byť v Československu veľa," tvrdí Žitný. "Tam podľa mňa nastal zlom. Keď zistili, kto v tom aute mohol byť, zrazu sa o prípad začal zaujímať Gustáv Husák. Prečo? Veď ona bola neznáma medička a jej otec bol radovým leteckým inštruktorom v armáde," dodáva. Rovnako ho rozčuľuje fakt, že odsúdených Nitranov niekoľko rokov štát odmietal pustiť do policajného archívu v Levoči, kde boli uložené kľúčové informácie k prípadu. Okrem iných podľa Žitného aj zoznam ľudí z diskotéky, na ktorej Cervanová pred svojou smrťou bola. Ani jeden z odsúdených na zozname nie je.

ŽItný tvrí, že vtedajší režim mal dobré vzťahy s viacerými arabskými krajinami, s ktorými obchodoval. Ak šlo o prominentných synov vysoko postavených "papalášov" z arabského sveta, Československá vrchnosť mohla mať záujem týchto ľudí kryť.

Rovnako mu leží v žalúdku aj definitívny rozsudok nad Nitranmi, ktorý padol už v demokratickom režime. Podľa Žitného sa sudcovia jednoducho začali brániť a tvrdošijne sa držali verzie, ktorej rozbitie by im poškodilo kariéry.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu