Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Exriaditeľ Rusko o súčasnom stave Markízy: Ako prvá by skončila Adela!

Pavol Rusko Zobraziť galériu (6)
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Markízu opustil, keď bola na vrchole, teraz ju sleduje už len ako divák! Bývalý riaditeľ najmocnejšej televízie na Slovensku Pavol Rusko (47) poskytol topkám exkluzívny rozhovor, v ktorom zhodnotil vládnutie Václava Miku (46), súčasný stav Markízy a načrtol aj to, aký osud ju čaká.

Topky.sk: Sledujete momentálnu situáciu v televízii Markíza?

Nuž, pravdu povediac, nesledovať ju sa dnes asi ani nedá. Možno práve preto, že v týchto dňoch vidíme už len vrchol ľadovca, logický záver cesty, po ktorej Markíza v posledných rokoch kráčala. Vyvrcholenie, nech už je akékoľvek, vždy priťahuje pozornosť. Ja som ju však pozorne vnímal vždy. Aj potom, ako sme ju museli v roku 2006 predať našim americkým partnerom. Napriek tomu, že bez nás už jej cesta nebola ani zďaleka taká úspešná, nemám žiadny pocit zadosťučinenia z toho, v akej situácii sa momentálne nachádza. Práve naopak, mrzí ma to..

Topky.sk: Dostali ste po odstúpení Václava Miku ponuku opäť zasadnúť na post riaditeľa?

Neočakávam, že by mi súčasní majitelia a manažment firmy dali akúkoľvek ponuku. Venovať sa preto tejto otázke je z môjho pohľadu bezpredmetné. Určite by som však nenastupoval do média, ktoré je riadené z Prahy, do média, ktoré vlastní Nova a ktoré má takú komplikovanú a nezmyselnú organizačnú štruktúru, že sa v tom nevyznajú pomaly ani tí, čo ju tvoria. Som presvedčený, že Markíza sa nedá riadiť cez videokonferencie zo žiadneho mesta na zemeguli. Šéfovanie v Markíze dnes znamená byť joystickom v rukách iných majiteľov, prezidentov, viceprezidentov a ďalších bossov, ktorí nemajú šancu riadiť takúto náročnú mediálnu kompozíciu jeden cez druhého. Často navyše z diaľky a s pokrivenou optikou. Televízia nie je fabrika na autá či topánky, ktorá sa s využitím korporátnych modulov a univerzálnych postupov dá vybudovať a riadiť prakticky kdekoľvek na svete. S televíziou treba žiť, televíziu musíte cítiť...

Topky.sk: Čo by ste urobili inak ako Václav Mika?

Nikdy by som nesiahol na pôvodný spravodajský model, ktorý v Markíze fungoval od jej narodenia. Nenahradil by som mienkotvorné spravodajstvo bezduchým konceptom všeobjímajúcich pikošiek a kriminálnych zločineckých príbehov, kde sa všetci vešajú, zabíjajú, mordujú alebo iba kradnú. Nedovolil by som rozviazať exkluzívne zmluvy, ktoré Markíze zaručovali výnimočné postavenie vo využívaní tvorivých a prezentačných ľudských zdrojov - naopak, ešte by som ich využitie posilnil. Nerezignoval by som na pozíciu Markízy ako lídra v oblasti kreovania konceptu kultivovaného šoubiznisu. Neuveriteľné, kto všetko sa na Slovensku považuje, tvári a správa ako veľká hviezda a pritom sú jeho profesionálne kvality sústredené do odvahy prejsť sa s holým zadkom po námestí... a tak ďalej a tak ďalej... Na druhej strane však nechcem pôsobiť ako majster sveta, viete, hovorí sa ľahko. Takže netvrdím, že by to bolo všetko automaticky lepšie, ale určite iné....

Topky.sk: Koho by ste vy odporučili na pozíciu nového riaditeľa?

Vo vedení Markízy dnes nie je človek, ktorého by som si v kresle riaditeľa vedel predstaviť. No možno sa mýlim. Z externého prostredia nejakých kandidátov mám, ale mená si nechám pre seba. Nechcem nikoho zvýhodniť alebo znevýhodniť.

Topky.sk: Kde vidíte Markízu v horizonte piatich rokov? Stratí podľa vás pozíciu lídra?

Nech príde do kresla riaditeľa ktokoľvek, bude mať veľmi ťažkú úlohu. Pretože nasmerovať lietadlo hore v čase, keď padá nadol, je ďaleko ťažšie, ako s ním smerom hore odštartovať. To je ako Titanic, keď sa rúti priamo na ľadovec: môžete točiť kormidlom ako rýchlo chcete, loď sa začne otáčať až s odstupom času. V prípade televízie sú to pri publicistike a spravodajstve dva, tri mesiace, pri zábavných formátoch a filmoch pol roka až rok. Televízny program má teda pomerne veľkú zotrvačnosť a chvíľu trvá, kým jeho kvalitu zmeníte. Mal by tam teda prísť riaditeľ, ktorý bude mať možnosť pôsobiť dlhodobo. Majitelia nesmú byť netrpezliví a očakávať výsledky už o pol roka. Tak rýchlo sa totiž nedostavia. Čo sa týka súčasnej pozície Markízy na televíznom trhu, obávam sa, že líderstvo už stratila. Koláče sledovanosti totiž nie sú všetko – oveľa dôležitejšie je, že v súčasnosti Jojka smeruje hore a Markíza dole. Zo Záhorskej Bystrice sa, žiaľ, postupne vytráca to, čo ju kedysi zdobilo: farba, chuť a vôňa nových nápadov a kreatívnych myšlienok. Genius loci umiera....

Topky.sk: Aké súčasné projekty by ste zrušili?

Je skôr otázne, ktoré by zostali... Určite by som napríklad nenechal Adelu Banášovú, aby sa trápila vo formáte, ktorý jej nesedí a ešte dlho sedieť nebude. Chýbajú jej životné skúsenosti i pokojnejší prejav z nadhľadu. To neznamená, že potieram jej šikovnosť či výnimočnosť. Len by som ich presmeroval tam, kde sa dokážu oveľa, oveľa lepšie zúročiť. A tiež by som sa držal pravidla, že menej je niekedy viac. Profesionálnej kariére dobrého moderátora vôbec neprospieva, keď vyskakuje z každej konzervy.

Topky.sk: A čo Talentmánia?

Tvorcovia tejto šou by si mali uvedomiť, že sa až príliš zaoberajú porotou a nie účinkujúcimi. Ani výber účastníkov nie je taký kvalitný, ako v prípade Jojky. Navyše, v úvodných dieloch dávala dramaturgia priveľa priestoru súťažiacim, ktorí sa svojím vystúpením nejako strápnili. Diváci pritom majú oveľa radšej emotívnu šikulku než nepodarené nemehlo, za ktoré sa pri obrazovkách niekedy až hanbia. Lepšie zvládnutá emotivita posunula do pozície lídra týchto projektov Jojku a nepredpokladám, že sa to ešte zmení..

Topky.sk: Zmenili by ste vysielací čas Talentmánie? Jojkárska šou Česko Slovensko má talent, ktorá ide v tom istom bloku, ju totiž každým týždňom čoraz viac poráža.

V tomto prípade už toho veľa zachrániť nemôžete. Je to ako keby ste chceli meniť zloženie a radenie vagónov vo vlaku, ktorý dávno opustil stanicu. Väčšina divákov už začala žiť príbeh účinkujúcich v Česko Slovensko má talent a podľa mňa nemajú dôvod na tom čokoľvek meniť.

Topky.sk: Aké by ste dali odporúčania vedeniu Markízy do budúcnosti?

Dnes sa treba sústrediť najmä na to, čo prinesie január či dokonca marec. Na opravy októbra je už neskoro. Ak ste totiž v televízii nehľadali spôsob, ako prekonať prekážku hneď, ako sa zjavila na horizonte, tak vo chvíli, keď sa o ňu potkýňate, s ňou už spravidla neurobíte vôbec nič....

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu