Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dnes je to rok, čo zomrel Jackson: 12 mesiacov bez Kráľa popu!

Michael Jackson Zobraziť galériu (23)
Michael Jackson

LOS ANGELES - Dnes je to rok od šokujúceho úmrtia svetovej popovej legendy Michaela Jacksona. Prinášame súhrn najdôležitejších udalostí, ktoré sa odvtedy v súvislosti s Kráľom popu udiali.

Rok 2009

Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
25. júna - Po nočnej tanečnej a speváckej skúške na sériu 50 vystúpení v londýnskej O2 Arene ráno Michael Jackson nevychádzal zo svojej izby. Krátko po poludní ho našiel jeho osobný lekár Conrad Murray. Spevák podľa výpovede Murraya už nedýchal, mal slabý pulz a jeho telo bolo ešte teplé. Doktor sa ho pokúsil prebrať, no po niekoľkých minútach si uvedomil, že potrebuje pomoc. O 12:21 miestneho času zavolal z losangeleskej rezidencie Michaela Jacksona na tiesňovú linku 911 člen bezpečnostnej služby a informoval o kolapse speváka. O niekoľko minút dorazila sanitka a záchranári ho 42 minút oživovali. Previezli ho do niekoľko kilometrov vzdialenej nemocnice, oživovanie pokračovalo viac ako hodinu. Bolo však neúspešné a o 14:26 lekári hudobníka oficiálne vyhlásili za mŕtveho. Už o 15:20 zverejnil správu o Jacksonovej smrti šoubizový portál TMZ.com. O 15:54 o smrti legendárneho speváka informuje webová stránka denníka Los Angeles Times. O 16:27 to potvrdila aj agentúra Reuters. Ako príčinu smrti uvádzali médiá zástavu srdca. Správa o jeho úmrtí spomalila web, požiadavky fanúšikov nestíhal spracovávať Google, spadlo niekoľko webových stránok. K tragickej správe sa začínajú vyjadrovať prvé verejne známe osobnosti.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
26. júna - Svet je šokovaný, pred nemocnicou, kam Jacksona po kolapse previezli, sa začali zhromažďovať tisíce fanúšikov Kráľa popu. Ďalší zapaľovali sviečky pri jeho rodnom dome v meste Gary v americkom štáte Indiana. Hudobníci, politici, ľudia z filmového priemyslu i jeho oddaní priaznivci sa prostredníctvom sociálnych sietí združujú, aby si pripomenuli človeka, ktorý pred rokmi nenávratne zmenil tvár hudby.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
27. júna - Prvá pitva, ktorú vykonali 26. júna, nedokázala známky násilia, presná príčina smrti mala byť známa až z výsledkov toxikologických testov o niekoľko týždňov neskôr. Nespokojná Jacksonova rodina pre nezodpovedané otázky o príčine smrti požiadala o vykonanie druhej pitvy, ktorá sa mala zamerať na úlohu spevákovho osobného lekára ako jediného svedka jeho úmrtia.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
30. júna - Médiá informovali, že Jackson svoj majetok podľa testamentu rozdelil medzi matku, deti a charitu. Jeho matka Katherine dostala do dočasného opatrovníctva vnúčatá Princa Michaela, Paris a Princa Michaela II. známeho ako Blanket. V hre o opatrovníctvo bola aj biologická matka dvoch starších detí - bývalá manželka hudobníka - Debbie Rowe, ktorá sa po rozvode opatrovníctva detí zriekla. Tretie dieťa porodila náhradná matka, ktorej totožnosť nie je verejnosti známa. Jackson určil za dočasných správcov jeho majetku Johna Brancu a Johna McClaina. Hudobník začal posmrtne zarábať, výrazne stúpla hranosť jeho skladieb v rádiách a jeho single a albumy sa dostali na vrchol rebríčkov predajnosti v mnohých krajinách po celom svete.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
7. júla - Uskutočnila sa rozlúčka s Michaelom Jacksonom v losangeleskom Staples Center. Najskôr mu v súkromí povedali posledné zbohom najbližší príbuzní a priatelia, neskôr prišiel na rad verejný program, v ktorom Kráľovi popu svojimi vystúpeniami vzdali hold osobnosti ako Mariah Carey, Queen Latifah, Lionel Richie, Stevie Wonder, Jennifer Hudson, John Mayer, Brooke Shields, Jarmaine Jackson či Usher.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
9. júla - Náčelník losangeleskej polície William Bratton uviedol, že pri vyšetrovaní príčiny smrti sa zameriavajú na možnosť zabitia alebo náhodného predávkovania, musia však čakať na výsledky toxikologických testov. Podľa zdroja Los Angeles Times blízkeho vyšetrovaniu úrady nebudú môcť vzniesť obvinenia, aj keď koroner prípad uzavrie ako zabitie. Pre veľmi dobre zdokumentované užívanie liekov Michaela Jacksona bude podľa neho veľmi náročné vzniesť žalobu. Obvinenia môžu padnúť jedine v súvislosti s nevhodným postupom lekára. Nevylúčil však aj závažnejšiu možnosť - žalobu pre neúmyselné zabitie, ak sa dokáže, že Jacksonova smrť bola spôsobená silným anestetikom.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
24. júla - Osobný lekár Michaela Jacksona Conrad Murray je podľa súdnych záznamov oficiálne podozrivý zo zabitia Kráľa popu.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)
30. júla - Opatrovníčkou detí sa stala spevákova matka. Dohodla sa na tom s Jacksonovou exmanželkou a biologickou matkou dvoch jeho detí Debbie Rowe len niekoľko dní pred plánovaným súdnym pojednávaním. Na základe dohody môže Rowe navštevovať svoje deti - Princa Michaela a Paris. O niekoľko dní neskôr dohodu potvrdil aj súd.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
24. augusta - Médiá informovali, že podľa súdnych dokumentov bolo príčinou smrti Michaela Jacksona užitie smrteľnej dávky anestetika spolu s kombináciou ďalších liekov. Jeho osobný lekár Conrad Murray priznal, že Kráľ popu nedokázal spať bez užitia silného anestetika, ktoré lekári používajú na uspanie pacientov pred chirurgickými zákrokmi. Podľa jeho slov mu chcel pomôcť a nie ho zabiť.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
28. augusta - Losangeleský koroner oficiálne potvrdil, že smrť Michaela Jacksona vyšetrujú ako zabitie. Zosnulý Kráľ popu mal podľa neho v čase smrti v tele smrteľný koktail šiestich rôznych liekov. Prvotnou príčinou úmrtia 50-ročného hudobníka teda bola akútna intoxikácia silným anestetikom, no svoje urobili aj ďalšie silné lieky, ktoré mal v tele.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
3. septembra - Uskutočnil sa pohreb Michaela Jacksona na losangeleskom cintoríne Forest Lawn. Na ceremóniu prišlo približne 200 hostí, zo známych osobností sa s Kráľom popu lúčila jeho bývalá manželka Lisa Marie Presley, dlhoročná priateľka Elizabeth Taylor či herec Macaulay Culkin. Zlatú rakvu umiestnili v súkromnej časti hrobky Great Mausoleum.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
1. októbra - Médiá zverejnili pitevnú správu Michaela Jacksona. Podľa nej spevák skonal so stopami po vpichoch na rukách, jazvami po chirurgických zákrokoch po celom tele a kozmetickými tetovaniami na perách a tvári. Vnútorne bol ale Kráľ popu na 50-ročného muža v dobrom fyzickom stave. Správa losangeleského okresného koronera uvádza, že Jackson vážil 62 kilogramov, čo je v norme na muža vysokého 175 centimetrov. Jeho srdce bolo silné, bez akýchkoľvek známok usadenín. Jeho obličky a väčšina ostatných vnútorných orgánov boli tiež v poriadku. Pitva tak vyvrátila i pochybnosti o tom, či by dokázal fyzicky zvládnuť sériu comebackových koncertov v Londýne, na ktorú sa v čase svojho úmrtia pripravoval.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
12. októbra - Svet dostal možnosť vypočuť si Jacksonovu doteraz nevydanú skladbu This Is It. Zverejnili ju na webovej stránke www.michaeljackson.com.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
13. októbra - Michael Jackson získal takmer štyri mesiace po smrti päť nominácií na American Music Awards. Nominovali ho v kategóriách Interpret, Interpretka alebo Skupina roka, Pop/Rock - Najobľúbenejší interpret, Pop/Rock - Najobľúbenejší album, Soul/R&B - Najobľúbenejší interpret, Soul/R&B - Najobľúbenejší album. Jackson napokon zvíťazil v štyroch kategóriách, ceny za neho prevzal brat Jermaine.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)
28. októbra - Do kín sa dostal koncertný dokumentárny film Michael Jackson's This Is It. Vo svetovej premiére ho uviedli prostredníctvom satelitného prenosu z Los Angeles simultánne v 18 mestách sveta, snímka debutovala v kinách 99 krajín. Za prvý deň premietania na celom svete pripísal na svoje konto 20,1 milióna amerických dolárov. V takmer dvojhodinovom filme režisér divákom a diváčkam zbežne predstavuje tanečníkov, hudobníkov, vokalistov, choreografov, členov štábu i umelcov, ktorí mali na starosti kostýmy alebo rekvizity. Hlavnú pozornosť však venuje zosnulému Kráľovi popu, ktorý sa puntičkársky venuje každému detailu šou. Približuje i nakrúcanie videí, ktoré mali koncert dopĺňať. Jedenásť tanečníkov, ktorých nakrútili pred zeleným plátnom, napríklad zmenia na 11 miliónov, znovu ožijú zombie z legendárneho Thrilleru, Jackson môže v čierno-bielom krátkom filme vďaka špeciálnym efektom obdivovať Ritu Hayworth či utekať pred guľkami Edwarda G. Robinsona a Humphreyho Bogarta. Nechýbajú samozrejme jeho najväčšie hity ako Beat It, Black or White, Man in the Mirror, They Don't Care About Us či Smooth Criminal.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)
4. novembra - Michael Jackson debutuje albumom This Is It podľa všeobecných očakávaní na prvom mieste v americkom albumovom rebríčku Billboard 200. Na vrchol sa mu podarilo dostať po šiesty raz v kariére a zároveň prvýkrát po jeho nečakanej smrti.

Rok 2010:

Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
31. januára - Jacksonovi vzdali poctu aj na udeľovaní najprestížnejších hudobných cien Grammy. Jeho dielo si prostredníctvom piesne Earth Song uctili Celine Dion, Jennifer Hudson, Smokey Robinson, Carrie Underwood a Usher. Po skončení skladby Prince Michael a Paris prevzali v mene otca Cenu za celoživotný prínos.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
8. februára - Osobného lekára Michaela Jacksona obvinili z neúmyselného zabitia. Doktor Conrad Murray vyhlásil, že je nevinný a odmietol akékoľvek pochybenie. Losangeleský sudca Keith Schwartz stanovil pre Murraya kauciu vo výške 75-tisíc amerických dolárov a nariadil mu odovzdať cestovný pas. Zároveň mu povolil ďalej vykonávať lekársku prax, s výnimkou podávania anestézie. Rodine Jacksonovcov obvinenie z neúmyselného zabitia nestačilo, podľa nich išlo o premyslenú vraždu a súčasť "väčšieho plánu", do ktorého bolo zapletených oveľa viac ľudí.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
23. marca - Agentúra Reuters informovala, že generálny prokurátor Kalifornie Jerry Brown odovzdal na losangeleskom súde v mene kalifornskej lekárskej rady žiadosť spísanú proti bývalému doktorovi Michaela Jacksona Conradovi Murrayovi. Chcel presvedčiť súd, aby Murrayovi odobral licenciu na vykonávanie lekárskej profesie v čase, keď čelí obvineniu z neúmyselného zabitia speváka.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
30. mája - Webový portál TMZ.com zverejnil dokument o zvereneckom fonde, podľa ktorého budú môcť 13-ročný Prince Michael, 12-ročná Paris a osemročný Prince Michael II, známy aj ako Blanket, disponovať s dedičstvom po Kráľovi popu postupne s pribúdajúcim vekom. Podľa závetu speváka z roku 2002 mala jeho matka Katherine dostať 40-percentný podiel (po jej smrti má zostatok pripadnúť deťom), jeho deti rovnako 40 percent a zvyšných 20 putovalo na konto charitatívnych organizácií. Testament však odkazuje na dokumenty k zvereneckému fondu, podľa ktorých deti dostanú tretinu podielu, keď dosiahnu 30 rokov, vo veku 35 rokov ďalšiu sumu v hodnote polovice celkového podielu a zvyšok až po dovŕšení štyridsiatky. Suma, ku ktorej sa majú dostať, pritom každý mesiac narastá.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)
14. júna - Sudca vyššieho súdu Michael Pastor nepozastavil licenciu Conrada Murraya v Kalifornii. Odmietol spochybniť rozhodnutie kolegu Keitha Schwartza z februára a uviedol, že by ho mohol zmeniť len v prípade, ak by odvtedy vyšli najavo nové skutočnosti. To sa však nestalo.
Dnes je to rok,
Zobraziť galériu (23)
22. júna - Michaelov otec Joe Jackson sa rozhodol zažalovať synovho lekára Conrada Murraya, pretože podľa jeho informácií bol niekoľko hodín pred spevákovou smrťou opitý v striptízovom klube.

 

Niekoľko dní pred prvým výročím úmrtia Kráľa popu starosta rodného mesta Michaela Jacksona Gary v Indiane oznámil, že sa 25. júna uskutoční spomienková slávnosť pred domom, v ktorom spevák strávil detstvo. Ceremónia by mala obsahovať vystúpenia, príhovory a sviečkový pochod. Zúčastniť sa má aj matka zosnulej legendy Katherine Jackson. V mestečku má vzniknúť aj múzeum pripomínajúci život hviezdy.

O deň neskôr sa uskutoční spomienkový koncert v hoteli Beverly Hilton v Beverly Hills. Ďalší fanúšikovia si speváka môžu pripomenúť priamo na cintoríne Forest Lawn. O povolenie pre ich vstup sa pričinil aj Jacksonov brat Randy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu