Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Únos, ktorý otriasol svetom: Dievča (10) kráčalo ráno do školy, nasledovalo osem rokov pekla

Natascha Kampuschová Zobraziť galériu (2)
Natascha Kampuschová (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ/PRAHA - Rakúšanka Natascha Kampuschová, ktorá bude mať 17. februára 30 rokov, sa pred niekoľkými rokmi stala aktérkou únosu, ktorý vzbudil celosvetovú pozornosť. V rokoch 1998 až 2006 ju v špeciálne upravenej pivnici svojho domu v Strasshofe pri Viedni držal duševne narušený Wolfgang Priklopil. Ešte v ten istý deň, kedy sa Kampuschovej podarilo utiecť, spáchal jej únosca samovraždu skokom pod vlak. Okolo prípadu sa vyrojil rad špekulácií.

Otrasné detaily vraždy Dominika (†21): Dlhé muky v nádrži s výkalmi, vraha usvedčilo video

Dievčina bola unesená v desiatich rokoch cestou do školy. Vo chvíli, keď míňala bielu dodávku zaparkovanú pri chodníku, vyskočil z auta neznámy muž a školáčku vtiahol dnu. Celú akciu náhodou zazrela dvanásťročná žiačka, ktorá vypovedala, že za volantom dodávky sedel ešte jeden človek. Jeho existenciu sa ale nikdy nepodarilo potvrdiť. Priklopil bol spočiatku v hľadáčiku polície, podozrenie sa ale nepotvrdilo.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kampuschovú držal v podzemnom úkryte, z ktorého vybavenia bolo zrejmé, že sa Priklopil na akciu dlho dopredu pripravoval. Postupom času začal dievčaťu dôverovať a púšťal ju na záhradu domu a niekedy ju dokonca bral so sebou na verejnosť. Podľa niektorých psychológov postihol Kampuschovú takzvaný štokholmský syndróm, teda stav, kedy po zajatí vznikne medzi obeťou a únoscom emocionálne puto.

V dievčati sa ale 23. augusta 2006 čosi zlomilo. Toho dňa spolu s Priklopilom čistila na záhrade domu jeho auto. V jednej chvíli únoscovi zazvonil vo vrecku mobil. Kvôli hluku vysávača muž poodišiel stranou, a v tej chvíli Kampuschová utiekla k susedom, ktorí zalarmovali políciu. Jej uväznenie trvalo celkom 3096 dní. Ani obnovené vyšetrovanie prípadu však nepotvrdilo existenciu spolupáchateľa.

Vtedy osemnásťročná Kampuschová sa po svojom úteku dostala do starostlivosti psychiatrov, ktorí ju pripravovali na vstup do normálneho života. Stala sa celebritou. Neskôr napísala autobiografickú knihu s názvom 3096, ktorý odkazoval na počet dní jej väznenia. Rovnaký názov nesie aj film z roku 2013. Kampuschová sa po rokoch stala v Rakúsku i terčom kritiky niektorých ľudí, podľa ktorých sa snaží svoj osud speňažiť.

Viac o téme: únosNatascha Kampuschová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu