Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muž narazil na poli na nevšedný poklad: Archeológovia vo vytržení, to tu ešte nebolo

Mike Smale s majiteľom poľa Zobraziť galériu (2)
Mike Smale s majiteľom poľa (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Mike Smale (35) našiel pomocou detektoru kovu na poli naozaj unikátny poklad. Dvetisíc rokov staré strieborné rímske mince môžu mať hodnotu až 225-tisíc eur. Niektoré kovové pliešky boli razené v období vlády rímskeho generála Marca Antonia v čase, keď bol so svojou milenkou Kleopatrou v Egypte a odborníci uviedli, že nález tejto veľkosti a druhu je veľmi zriedkavý.

VIDEO Záhada hromadnej smrti spred 2500 rokov: Archeológovia riešia tajomný prípad

Angličan objavil zbierku 600 vzácnych prastarých mincí na poli v meste Bridport počas akcie s jeho kolegami z klubu priaznivcov detektorov kovov, na ktorej sa zúčastnilo okolo 300 ľudí. Nález bude odovzdaný odborníkovi na ocenenie a pravdepodobne sa predá múzeu, pričom zisk si medzi sebou rozdelia farmár, ktorému pole patrí a Mike Smale.

"Bolo to neuveriteľné. Objav, ktorý sa naskytne raz za život. Keď som ich našiel, všetci ku mne prišli, aby sa pozreli, čo to je," povedal natešený muž pre miestne médiá. Cenu odhadnúť nevedel. Podľa neho závisí od toho, aké unikátne mince sú a v akom sú stave, ale je to významný nález a o všetko, čo dostane, sa rozdelí so svojimi priateľmi z klubu.

Muž narazil na poli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Experti sa domnievajú, že pôvodne išlo o hrniec mincí, ktoré zasiahol pluh, a tým sa roztrúsili po celej oblasti. Podľa odborníka sú na niektorých minciach vyobrazené postavy bohov a pochádzajú z prvého storočia pred narodením Krista. Iné majú charakteristickú rytinu rímskej lode. Boli razené Marcom Antoniom v rokoch 32-31 pred n.l. a motívy oslavovali rôzne légie pod jeho vedením. Rozšírili sa do celej rímskej ríše a prešli naozaj dlhú cestu.

Viac o téme: MinceRímskeObjavMike Smale
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu