Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Katastrofálny pohľad do najodľahlejšieho kúta našej planéty

Odpad na Hendersonovom ostrove
Odpad na Hendersonovom ostrove (Zdroj: SITA/AP)

WELLINGTON - Na Hendersonovom ostrove v južnom Pacifiku, jednom z najodľahlejších miest planéty, narazili vedci na najväčšiu hustotu plastového odpadu na svete. Podľa agentúry AP to uvádza štúdia zaoberajúca sa znečistením oceánov a vplyvom odpadu na morské ekosystémy, ktorú vedci teraz publikovali po viac ako trojročnom výskume. Odhadujú, že pláže ostrova pokrýva okolo 38 miliónov kusov plastu s celkovou váhou vyše 17 ton.

Náhodný objav môže zmeniť budúcnosť ľudstva: Húsenice požierajúce plast

Ľudoprázdny Hendersonov ostrov s rozlohou 47 kilometrov štvorcových, ktorý je súčasťou britského zámorského územia Pitcairnove ostrovy, je od najbližšieho osídleného miesta vzdialený viac ako 5000 kilometrov. Nachádza sa však na konci obrovského víru morských prúdov v oblasti južného Tichého oceána, ktorý plávajúci odpad, najmä plast, zachytáva.

Hlavná autorka štúdie Jennifer Laversová, výskumná pracovníčka Tasmánskej univerzity, napočítala 671 kusov plastu na meter štvorcový. To predstavuje najvyššiu hodnotu, aká bola na svete zaznamenaná.

"Na základe vzoriek z piatich rôznych lokalít odhadujeme, že na ostrove je vyše 17 ton plastového odpadu," uviedla Laversová. Spresnila ďalej, že údaje môžu byť podhodnotené. Dodala tiež, že výskumní pracovníci dokázali počítať len kúsky väčšie ako 2 milimetre a sondy išli len do hĺbky 10 centimetrov.

Podľa Laversovej pribudne každý rok na svete 300 miliónov ton plastu, ktoré nie sú zrecyklované. Americký časopis Science uvádza, že rok čo rok v mori skončí osem miliónov ton plastov. Vedci sa domnievajú, že vo všetkých svetových oceánoch môže byť až 110 miliónov ton plastového odpadu.

Viac o téme: PlastHendersonov ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu