Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký omyl o európskej krajine: Turisti si o nej myslia niečo, čo nie je vôbec pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID - V reštauráciách v Španielsku je najviac hostí v čase, keď kuchári v iných krajinách odchádzajú z práce domov, píše BBC. V madridskej štvrti La Latina, ktorá patrí k najstarším v španielskom hlavnom meste, je desať večer a v reštauráciách lemujúcich dláždené uličky si ľudia vychutnávajú tradičné pokrmy, akými sú napríklad krevety na cesnaku (gambas al ajillo) či hustý bravčový guláš s cícerom a chorizoM ​​(cocido Madrileño).

Vedci odhalili dôkazy o pradávnom "brexite": Británia a Európa boli kedysi spojené

Kým turisti neskorú večeru Španielov pripisujú uvoľnenej atmosfére, ktorú si spájajú so stredozemným prostredím, naozajstný dôvod, prečo sa v krajine večeria takto neskoro, je menej známy. Španieli po viac ako 70 rokov totiž žijú v zlom časovom pásme.

Keď sa pozriete na mapu, uvidíte, že Španielsko sa nachádza v rovnakej zemepisnej dĺžke ako Británia, Portugalsko a Maroko, a mal by tam preto platiť greenwichský hlavný čas (GMT), no platí stredoeurópsky čas (SEČ), rovnako ako v Srbsku vzdialenom 2500 kilometrov na východ.

Prečo sú Španieli s časom pozadu?

Generál Francisco Franco v roku 1940 nechal pretočiť hodiny o jednu hodinu dopredu ako výraz solidarity s nacistickým Nemeckom. Španieom, ktorí boli v tom čase zdecimovaní občianskou vojnou, proti zmene času ani nenapadlo nič namietať. Naďalej jedli v rovnakom čase, ale pretože predtým obedovali o jednej popoludní, začali jesť o dvoch a namiesto toho, aby večerali o ôsmej večer, začali jesť o hodinu neskôr.

Lanzarote, pláž Papagayo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Čas sa od konca druhej svetovej vojny v Španielsku nezmenil. V roku 2013 vtedajší premiér Mariano Rajoy oznámil, že vláda chce koniec pracovnej doby stanoviť na 18:00 miesto 20:00. Dôležitou súčasťou plánu bol prechod zo SEČ na GMT, čo v krajine vyvolalo vášnivé debaty.

Skutočnosť, že Španieli sú oproti reálnemu času o hodinu pozadu znamená, že slnko vychádza neskôr a neskôr tiež zapadá. Západ slnka tak počas dlhých letných španielskych večerov je možné vidieť aj okolo desiatej večer. Majitelia hotelov veria, že dĺžka slnečného svitu je pre turistov jedným z hlavných lákadiel. Miestna vláda Baleárskych ostrovov, ktoré okrem iného zahŕňajú Malorku, Menorku a Ibizu, je úplne proti prechodu na GMT a v minulosti chcela, aby po celý rok platil letný čas, čo by turistom umožnilo lepšie využiť teplé zimy.

Vplyv na prácu

Život v zlom časovom pásme negatívne ovplyvňuje spánok a znižuje produktivitu práce mnohých Španielov. Priemerný pracovný deň v Španielsku začína o deviatej ráno, po dvojhodinovej obedovej pauze medzi druhou a štvrtou hodinou sa zamestnanci vracajú do práce a pracujú potom asi do ôsmej večer. Neskorší koniec pracovnej doby znamená, že Španieli neskôr začínajú aj svoj spoločenský život. Hlavný televízny program sa vysiela až o pol jedenástej. V severozápadnej Galícii pritom slnko v zime vychádza až po deviatej ráno, čo znamená, že ľudia chodia do práce za tmy.

Znečistenie ovzdušia v Španielsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"To, že čas v Španielsku sa neodvíja podľa slnečného svitu, ovplyvňuje zdravie, predovšetkým spánok," hovorí José Luis Casero, ktorý je prezidentom Národnej komisie za racionalizáciu španielskeho času, ktorá o zmenu času v krajine usiluje od roku 2006. "Ak zmeníme čas, slnko by vychádzalo o hodinu skôr, prebúdzali by sme sa prirodzenejšie, jedli by sme o hodinu skôr a mali by sme hodinu spánku navyše," dodáva.

S ponocovaním sa Španieli tradične vysporiadavajú dopoludňajšou pauzou na kávu a dvojhodinovou pauzou na obed, čo im dáva príležitosť vychutnať si neslávne preslávenú siestu.

Zmena pracovného času by siestu ohrozila. Či by to ale Španielom vadilo, nie je celkom jednoznačné. Podľa prieskumu, ktorý v januári 2017 zverejnila spoločnosť Simple Logica, menej ako 18 percent Španielov chodí pravidelne popoludní odpočívať, zatiaľ čo 60 percent siestu nevyužíva nikdy. Väčšina podnikateľov v turistických strediskách dokonca počas obedňajšej pauzy necháva svoje obchodíky otvorené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu