Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Historik tvrdí, že urobil najväčší objav v kresťanskej histórii: Reálna tvár Ježiša na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Kontroverzné Turínske plátno je podľa mnohých odborníkov jediným artefaktom, z ktorého môžeme odvodiť podobizeň Ježiša Krista – ak by sme ho uznali za pravé. Biblický historik Ralph Ellis si však myslí, že tvár Mesiáša by sa mohla nachádzať aj na starovekej bronzovej minci.

Mohla by minca z prvého storočia nášho letopočtu zobrazovať tvár Krista? Historik Ralph Ellis sa domnieva, že áno. Muž vyobrazený na starovekej minci na fotografii má fúzatú tvár a na hlave niečo, čo pripomína tŕňovú korunu. Ellis dokonca navrhuje, že by mohlo ísť o jediné realistické vyobrazenie Mesiášovej tváre na svete, uvádzajú britské médiá.

FOTO Tvár Ježiša Krista objavili na doskách: Teraz prišli vedci s prevratným dôkazom

Až doteraz historici verili, že na minci s priemerom 24 milimetrov je zobrazený kráľ Manu, ktorý vládol mezopotámskemu kráľovstvu Edessa v oblasti dnešného juhovýchodného Turecka. Po troch desaťročiach vlastného výskumu historik Ellis tvrdí, že Manu a Kristus je tá istá osoba. Pomenovania „Kráľ Izas Manu“ a (kráľ) Ježiš Emmanuel spolu podľa neho súvisia. Historik sa domnieva, že Ježiš bol synom kráľa Abgarusa z Edessy.

Historik tvrdí, že urobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskumník zároveň dodal, že skutočnú podobu Krista nepoznáme napriek tomu, že ide o najviac zobrazovanú postavu v celom západnom umení. Podobizeň Ježiša ako muža s dlhými vlasmi v bledom rúchu vznikla až okolo 6. storočia nášho letopočtu. Svoju teóriu Ellis vyslovil v knihe Ježiš, kráľ Edessy. 

Historik tvrdí, že urobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

 

Viac o téme: MincaPodobizeňJežiš KristusReálna tvár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu