Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikátnej ruži hrozí vyhynutie: Rastie na jedinom mieste a má zvláštnu farbu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ANKARA - Len na jedinom mieste na svete, v tureckej obci Halfeti, rastú ruže, ktoré vždy počas leta stmavnú až do čierna. Týchto vzácnych čiernych ruží je veľmi málo a hrozí im zánik. Preto tureckí vedci pracujú na projekte, ktorého cieľom je túto odrodu zušľachtiť a môcť ju potom pestovať vo veľkom. Informoval o tom denník Hürriyet.

Toto je cicavec, ktorý spí najmenej zo všetkých: Vedci hovoria o zvrate v teórii o inteligencii

Čierna ruža, ktorej sa tiež hovorí Arabská nevesta či Arabská kráska, rástla v obci Halfeti na juhovýchode Turecka. V roku 2000 ale bola táto obec kvôli výstavbe priehrady takmer celá zatopená. Jej obyvatelia si cibuľky vzácnych ruží vzali so sebou do nového mesta, ktoré vzniklo len asi 10 kilometrov od pôvodnej dediny. Aké bolo ale ich prekvapenie, keď sa ruže počas leta z tmavo červených nezmenili v čierne.

V pôvodnej obci totiž mali čierne ruže špeciálne zloženie pôdy zavlažované vodou z rieky Eufrat. Pred zánikom zachránili vzácnu ružu tým, že ju opäť začali pestovať v skleníkoch čo najbližšie pôvodnému miestu. Tam sa ale nedá pestovať vo veľkom množstve.

"Chceme získať novú odrodu karagül (čiernej ruže) s odolnejšími vlastnosťami jej krížením s inými tmavo červenými druhmi," uviedol Serhan Işikan, riaditeľ spoločnosti Tagem, ktorá v tamojšom okrese Sanliurfa pestuje ruže.

Čierne ruže potom bude firma pestovať v skleníkoch, v ktorých budú špeciálne podmienky riadené počítačom. "Dostali sme už veľa zákaziek na čierne ruže, keď sa o tomto projekte dopočuli zákazníci vo svete. Ale nechceme zatiaľ uzatvárať zmluvy, pokiaľ nebude projekt dokončený," povedal Işikan, ktorý dúfa, že projekt bude úspešný.

Viac o téme: Čierna ružaHalfeti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu