Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivý vedecký objav, na ktorom pracoval aj Slovák: V rybách sa ukrýva nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Vedci z českobudějovického biologického centra Akadémie vied ČR objavili v lososoch na Aljaške pásomnicu, ktorá môže napadnúť aj človeka. Nedostatočne tepelne upravené ryby by ste preto mali konzumovať s opatrnosťou.

Doteraz bol tento parazitický červ známy ako D. nihonkaiense zaznamenaný len v tichomorskom pobreží Ázie. O objave tímu vedenom parazitológom Romanom Kuchtom informoval aj spravodajský kanál CNN, povedala Daniela Procházková z biologického centra Akadémie vied ČR.

Odborníci varujú, toto vám hrozí z tataráka: Detailný popis nechutností, ktoré sa vám budú diať v tele!

„V roku 2012 sme sa s kolegom Mikulášom Orosom z košického Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied vypravili na Aljašku nájsť larvy tohto parazita v tichomorských lososoch. Podarilo sa nám jedného jedinca nájsť a pomocou sekvencií dvoch génov sme ho identifikovali ako D. nihonkaiense,“ povedal Kuchta. Dodal, že podľa tejto štúdie je pravdepodobné, že väčšina predchádzajúcich prípadov z tejto oblasti, identifikovaných ako príbuzný druh D. Latu, sú v skutočnosti D. nihonkaiense.

Desivý vedecký objav, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Suši môže obsahovať nechcenú ingredienciu

Človek sa touto pásomnicou môže nakaziť, ak by zjedol nedostatočne tepelne upravené mäso pacifických lososov. Mohlo by sa to stať napríklad pri konzumácii suši alebo sašimi vyrobených z tejto ryby.

D. nihonkaiense patrí medzi škulovce, ktoré sa vyskytujú predovšetkým u cicavcov. Podľa Kuchtu však prípadné napadnutie človeka väčšinou nevyvolá nejaké radikálne zdravotné komplikácie. „Škulovce spôsobujú ochorenie nazývané difylobotrióza, ale v drvivej väčšine prípadov nám neškodí alebo spôsobujú len tráviace ťažkosti ako bolesti brucha či hnačky,“ uviedol.

Kuchta však dodal, že napadnutie pásomnicou nemožno podceňovať. Škulovce dokážu niekedy spôsobiť aj značné ťažkosti. „V prírode je možné všetko. Navyše, záleží na tom, či je napadnutý človek úplne zdravý, alebo trpí nejakou chorobou, pretože potom mu môžu pásomnice uškodiť,“ povedal Kuchta, ktorý sa tomuto výskumu venuje vyše desať rokov.

Desivý vedecký objav, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ParazitLososPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu