Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Káva a vaše zdravie: Výborná pre bystrú hlavu, aj pri cukrovke či rakovine

Pitie kávy je pre mnohých pôžitkom Advertoriál Zobraziť galériu (10)
Pitie kávy je pre mnohých pôžitkom (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na ranné prebudenie či po jedle ku koláčiku. Každý z nás si šálku kávy vychutnáva po svojom, možno aj na viac spôsobov. Okrem pôžitku z jej chuti a príjemného rituálu vás môže pri srdci hriať aj pocit, že robíte niečo dobré pre svoje telo. Káva totiž nie je len taký obyčajný nápoj.

Táto pochutina na telo vplýva pozitívne z viacerých dôvodov. Obsahuje antioxidanty, ktoré sú dôležitou prevenciou proti nádorovým ochoreniam. Okrem toho v nej nájdete aj draslík, horčík či vitamíny skupiny B. Jej prirodzenou súčasťou je aj kofeín, ktorý v primeraných množstvách stimuluje k lepšiemu výkonu telo i hlavu. Investícia do kvalitnej kávy a kávovaru sa vám tak môže naozaj vyplatiť.

Káva - pre bystrú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pre bystrú hlavu do vysokého veku

Že nám káva pomôže prebrať sa aj po náročnejšej noci nie je žiadna novinka. To však nie je jediné, čo pre náš mozog dokáže spraviť. Ak sa aj vy obávate demencie, zapnite svoj kávovar a pripravte si ďalšiu šálku. Práve káva má totiž preukázateľne dobrý vplyv na kondíciu mysle aj s pribúdajúcim vekom. Podľa vyše dvadsať rokov trvajúcej štúdie CAIDE (Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia) mali kávičkári podstatne nižšiu pravdepodobnosť tohto ochorenia. Pri niektorých bolo riziko demencie až o 65 percent menšie. Okrem toho káva pôsobí preventívne aj proti Parkinsonovej chorobe či depresii.

Mohlo by vás zaujať:
Ranná káva musí byť: Päť dôvodov, prečo si ju vychutnať každý deň

Bojovníčka proti rakovine

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí na Slovensku medzi tie s najčastejšou úmrtnosťou. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2012 v časopise American Society for Nutrition má káva preventívne účinky aj čo sa týka tejto choroby - najmä nádorov v proximálnej časti žalúdka. Okrem toho znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene.

Káva
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ochráni vás pred cukrovkou

Na Slovensku je dnes približne 400 000 diabetikov, a toto číslo bude v budúcnosti zrejme ešte narastať. Slepota, zlyhávanie obličiek, amputácia dolných končatín - aj také môžu byť jej následky. Práve káva sa pritom podľa zistení odborníkov javí ako jeden z možných prostriedkov prevencie. Austrálski vedci skúmali výsledky osemnástich štúdií na túto tému od roku 1966 až po rok 2009. Zistili, že pravidelné pitie kávy znižuje pravdepodobnosť cukrovky o 7 percent. Dobrou správou pre ľudí s vysokým tlakom je, že podobný efekt má podľa ich zistení aj káva bez kofeínu či dokonca čaj.

Ako ju piť správne?

Ak chcete, aby káva mala na zdravie čo najlepší účinok, mali by ste aspoň väčšinou pri jej príprave dodržiavať niekoľko zásad:

  • Stavte na klasiku - rôzne kávoviny často nemajú zdravotné benefity originálneho nápoja.
  • Doprajte si primerané množstvo - z hľadiska zdravia ide približne o tri až päť šálok denne (7g kávy v jednej šálke).
  • Kávu si zomlite vždy tesne pred zalievaním a vypite ju najlepšie do 20 minút.
  • S cukrom to nepreháňajte, ideálne je nesladiť vôbec. Skúsiť môžete aj zdravšie možnosti, napríklad med.
  • Pozor na smotanu - ak si ju dáte do kávy raz za deň, nič sa nestane. Keď si ju pridávate vždy, ide o nenápadné kalórie, ktoré vám môžu brániť napríklad v ceste za ideálnou postavou či nižším cholesterolom.
  • AK máte kvalitný kávovar, môžete klasické mlieko v cappuccine aspoň raz za čas vymeniť za sójovú či mandľovú verziu.
  • Ak máte žalúdočné vredy či iné problémy s tráviacou sústavou, srdcom alebo vysokým tlakom, poraďte sa o primeranom množstve kávy s lekárom.

 

Článok sme priniesli v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti De'Longhi

Viac o téme: KávaKávovarZdravie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu