Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Espresso, latte, cappuccino: Vyznajte sa v kávach a doprajte si tú najlepšiu!

Žena s kávou Advertoriál Zobraziť galériu (11)
Žena s kávou (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Chuť kávy vás očarila, ale neorientujete sa presne v druhoch jej prípravy? Nie ste si istý, čo nové v kaviarni ochutnať, alebo čo sa oplatí vyskúšať na vašom domácom kávovare? Poradíme vám!

Výber tej správnej suroviny

Káva, ktorú zvyknete piť, je zrejme z Južnej Ameriky alebo z Afriky. Rozdiely medzi nimi približuje Alexander Szabó z pražiarne Čierna Perla: ,,Africké kávy napríklad z Kene alebo Etiópie sú sviežejšie, ovocnejšie. Nájdete v nich široké spektrum chuti a vône. Tie z Južnej Ameriky sú skôr jemnejšie - majú príchuť orieškov, karamelu, čokolády. Práve juhoamerické kávy sú rozšírenejšie, pretože sú ľahšie piteľné.“

Pri výbere kávy je dôležitý aj stupeň jej praženia. Čím dlhšie sa zrná pražia, tým je nápoj sladší, oleje vychádzajú na povrch a robí sa viac peny - preto sa tento druh veľmi hodí na espresso.  ,,Menej pražená káva má zas viac arómy, je vhodná skôr na filtrovanú kávu,“ dodáva Alexander Szabó. Ak máte chuť vyskúšať niečo iné, ako bežne dostupné produkty v supermarkete, určite sa oplatí navštíviť špecializovanú predajňu alebo niektorého z lokálnych pražiarov kávy. Odborníci vám pomôžu objavovať rôzne chute tohto populárneho nápoja. 

Mohlo by vás zaujať: 
Káva a vaše zdravie: Výborná pre bystrú hlavu, aj pri cukrovke či rakovine

Zrnká kávy
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Espresso, caffé latte, machiatto...

...znie to tak zložito, a pritom je to také jednoduché. Základom všetkých týchto nápojov je klasické espresso, ktoré má presne stanovenú receptúru.  ,,Espresso sa pripravuje  zo 7-9 gramov pomletých kávovníkových zŕn a extrahuje sa 20-30 sekúnd v objeme 25 až 35 ml a pod tlakom 9 barov,“ približuje Alexander Szabó.

Espresso sa ďalej využíva pri príprave mnohých ďalších typov kávových nápojov. Tie azda najznámejšie sú:

Espresso macchiatto – je espresso s malým množstvom našľahanej mliečnej peny navrchu. 

Cappuccino – jeho základom je espresso, ďalšou súčasťou je spenené mlieko doliate do šálky s veľkosťou 150- 180 ml. Musí to byť vyšľahaná mikropena, nemala by byť hustá ako šľahačka. Káva sa musí pekne spojiť so speneným mliekom.

Caffé latte – ide o nápoj podobný cappuccinu, ale okrem mliečnej peny je v ňom aj horúce mlieko. Preto sa samozrejme podáva vo väčšom pohári (asi 250 ml) . 

Espresso Americano – je espresso predĺžené horúcou vodou. Servíruje sa vo väčšom pohári s konvičkou horúcej vody bokom. Človek si tak môže sám určiť veľkosť svojej kávy. Svoj názov vraj získal podľa amerického vojaka z II. svetovej vojny. Ten údajne túžil v Taliansku po väčšej „americkej“ káve, a tak si začal klasické espresso dolievať horúcou vodu.

Ristretto – je silný extrakt z kávy pripravovaný podobne ako espresso - z rovnakého množstva pomletých kávovníkových zŕn, ale menšieho množstva vody v objeme okolo 20 ml. Ide vlastne o malý kávový „panák“, ktorý sa zvykne piť na jeden dúšok. 

Lungo – ide vlastne o väčšie espresso pripravené  zväčša s dvojnásobným objemom vody. Voda preteká zomletými kávovými zrnami, nedolieva sa ako v prípade Espressa Americana.

Receptov je ešte oveľa viac, nezabudnite však, že dôležitejšie, ako pripraviť si kávu podľa presného návodu je, aby výsledok vyhovoval najmä vám. ,,Každý by si mal mlynček, množstvo kávy či mlieka nastaviť tak, ako mu to chutí. To je to najhlavnejšie,“ dodáva Alexander Szabó. 

Kvalitný kávovar z rady
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: DeLonghi)

Pripravte si lahodný nápoj aj doma

Pri kvalite dnešných domácich kávovarov nie je problém pripraviť si výborný nápoj aj doma. Odborník kladie dôraz najmä na dva faktory. Jedným je kvalitný nastaviteľný mlynček, ktorý pri príprave kávy zohráva hlavnú úlohu. Okrem neho je tiež dôležité myslieť na hygienu a kávovar pravidelne čistiť podľa pokynov výrobcu. Výhodné sú v tomto ohľade plnoautomatické stroje, ktoré alebo spravia robotu za vás, alebo vás aspoň upozornia na potrebu údržby. Zabúdať nemožno ani na ideálnu teplotu vody v rozmedzí 88–96 °C. 

Kvalitný kávovar z rady
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: DeLonghi)

Kvalitný kávovar vám pomôže

,,Vďaka plnoautomatickému kávovaru je možné pripraviť rôzne kávové nápoje od ristretta, espressa, až po cappuccino či latte macchiato. Môžete si pre každý nápoj nastaviť veľkosť a arómu kávy, ako aj podiel medzi kávou a mliekom,“ vysvetľuje odborníčka z firmy De'Longhi Dana Jirsíková. Zároveň upozorňuje, že kávovarom nie sú cudzie ani rôzne novinky a preferencie v oblasti výživy.  ,,Veľkým trendom poslednej doby je náhrada klasického mlieka za rastlinné - sójové, mandľové, ryžové a ďalšie, či už z dôvodu intolerancie alebo preferencie chuti. Tieto mlieka je možné použiť  aj na prípravu obľúbených mliečnych káv, ako napríklad sójové cappuccino. Kávovary s patentovaným LatteCrema system bez problémov pripravia krásnu penu z väčšiny rastlinných mliek.“ 

Mohlo by vás zaujať: 
Kupujeme kávovar: Vyberte si ten najlepší práve pre vás

Článok sme vám priniesli v spolupráci s odborníkmi zo spoločnosti De'Longhi

 

Viac o téme: KávaKávovarDeLonghi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu