Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Epochálny objav v Maďarsku: Po hrobe slávneho panovníka pátrali 450 rokov, našli ho!

Náleziskov oblasti Turbek Zobraziť galériu (3)
Náleziskov oblasti Turbek (Zdroj: Profimedia)

SZIGETVÁR - Maďarskí výskumníci sa po štyroch rokoch vytrvalého pátrania zrejme dočkali. Ak sa ich hypotézy potvrdia, budú môcť osláviť jeden z najvýznamnejších objavov v histórii. Veria, že našli miesto posledného odpočinku osmanského vládcu Sulejmana I.

Podľa dobových prameňov pochovali legendárneho osmanského panovníka v zlatej rakve pred zhruba 450 rokmi. O nájdení jeho ostatkov snívali mnohí historici, ale až doteraz márne. Sulejman I. je považovaný za zveľaďovateľa a rozširovateľa Osmanskej ríše, ktorý zomrel po 46 rokoch vlády v maďarskom meste Szigetvár.

Celý kresťanský svet na nohách: V ruinách starovekej synagógy našli dôkaz o Ježišovi!

Bádatelia predpokladajú, že hrob vladára, ktorý zomrel vo veku 71 rokov, sa nachádza v oblasti Turbek na juhu Maďarsku. Osmanská ríša zahŕňala v čase jeho smrti ohromné územie, ktoré siahalo až na Balkán a do severnej Afriky. Počas vlády intenzívne bojoval s Habsburgovcami a podľa legendy jeho smrť v ríši tajili až 48 dní, dokým na trón nenastúpil jeho syn.

Bádateľom pomohla legenda

Hoci bolo telo vladára prevezené do Konštantínopolu (dnešný Istanbul), vnútorné orgány Sulejmana I. boli údajne pochované v oblasti Szigetváru, ktorej sa neskôr zmocnili Habsburgovci a osmanské osady zrovnali so zemou. Aj preto trvalo maďarskému profesorovi Norbert Papovi roky, kým odhalil, kde v regióne by mohli byť ostatky vládcu pochované. Podľa legendy mali byť pod kostolom alebo neďaleko v parku, intuícia výskumníkom hovorila, že by sa mohli nachádzať niekde na vyvýšenine. Začali teda kopať na miestnom kopci a čoskoro odhalili ruiny sídliska. Na mieste našli okrem hrobu Sulejmana I. aj nástroje, mince, črepy a rozličné iné fragmenty zo 16. storočia.

Ako vysvetlil Pap, on a jeho kolegovia museli zanalyzovať množstvo historických dokumentov, geografických modelov a záznamov o využívaní pôdy. Viacerí odborníci sú presvedčení, že hľadači sú na správnej stope a hrob Sulajmana I. bude oficiálne slávnostne odokrytý 7. septembra. Vďaka objavu by sa mohlo stať maďarské mesto významným centrom cestovného ruchu. Odhalenia hrobu by sa mal zúčastniť aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, uviedol portál Aljazeera.com.

Podobizeň Sulejmana I.
Zobraziť galériu (3)
Podobizeň Sulejmana I.  (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ObjavSulejman I.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu