Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Senzačný objav archeológov: Prvá pyramída nájdená v Kazachstane je staršia ako tie v Egypte

Novoobjavená pyramída Zobraziť galériu (5)
Novoobjavená pyramída (Zdroj: Karaganda State University)

ASTANA - V odľahlej kazašskej stepi objavili doteraz neznámu pyramídu. Hoci z nej zostali len ruiny, predpokladá sa, že mala podobu ako slávna Džoserova pyramída v Egypte, ale bola postavená ešte o 1000 rokov skôr. Archeológovia o nej vedeli už vlani, ale doteraz držali svoj "senzačný nález" pod pokrievkou.

VIDEO Úžasný objav v tajomnom mayskom chráme: Archeológovia odhalili tunel do podsvetia

"Bola postavená pred viac ako 3000 rokmi v Saryarke pre miestneho "faraóna", vodcu miestneho mocného kmeňa datovaného do neskorej doby bronzovej," povedal archeológ Viktor Novoženov. "Práca na otvorení hlavnej pohrebnej komory začne v priebehu niekoľkých dní," dodal. Všetky nálezy budú odovzdané do archeologického múzea Štátnej univerzity v Karagande.

Viktor Novoženov
Zobraziť galériu (5)
Viktor Novoženov  (Zdroj: Karaganda State University)

Zverejnené zábery ukazujú artefakty nájdené mieste a rozloženie základov pyramídy. Tento nevšedný nález sa podaril odborníkom pod vedením Igora Kukuškina. "Tvar veľkolepej konštrukcie pripomína slávnu Džoserovu pyramídu (v Egypte)," povedal Novoženov. Pyramída je dôkazom, že tu v hlbokej minulosti žila bohatá kultúra.

Senzačný objav archeológov: Prvá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Karaganda State University)

Postavili ju 3000 až 3500 rokov pred naším letopočtom a našli ju v okrese Shet v regióne Karaganda v centrálnom Kazachstane, na pravom brehu rieky Talda. Celý areál obsahuje nie menej ako 27 stavieb datovaných do rôznych epoch. Najväčšia budova má päť úrovní kamenných schodov. Pohrebná komora má o niečo viac ako sedem metrov v priemere. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe.

Senzačný objav archeológov: Prvá
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Karaganda State University)

Pyramídy existujú aj na iných miestach ako v Egypte, napríklad v Mexiku či Číne, ale v Kazachstane ide o prvý takýto objekt.

Džoserova pyramída je archeologický skvost v egyptskom Sakkáre, ktorá bola postavená približne 2700 rokov pred naším letopočtom ako pohrebisko faraóna Džosera. Je ústredným prvkom rozsiahleho komplexu, informoval portál MailOnline.

Džoserova pyramída
Zobraziť galériu (5)
Džoserova pyramída  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: PyramídaKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu