Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Švajčiarska dedina plná boháčov vybabrala s migrantmi: Neprijme ich, radšej zaplatí mastnú pokutu

Oberwill-Lieli Zobraziť galériu (3)
Oberwill-Lieli (Zdroj: Google Street View)

OBERWIL-LIELI - Jedna bohatá dedina vo Švajčiarsku sa rozhodla radšej zaplatiť vysokú pokutu, než by mala prijať utečencov. Jej obyvatelia aj vysvetlili prečo. Miestna matka je ale napríklad kvôli tomu poriadne rozčúlená, pretože toto rozhodnutie vraj vrhá zlé svetlo na celú obec.

Švajčiarsko síce nie je členom Európskej únie, ale je členom schengenu, čiže uplatňuje princíp voľného pohybu osôb. Na základe toho je krajina povinná prijať celkovo 50-tisíc utečencov, ktoré tamojšia vláda plánuje rozdeliť medzi 26 svojich krajov. 

Desať migrantov malo zamieriť aj do dediny Oberwill-Lieli. Jej obyvatelia to ale v nedávnom referende odmietli a namiesto toho sa rozhodli, že radšej zaplatia pokutu vo výške 260-tisíc eur. Môžu si to dovoliť; v obci, z 2200 ľudí, ktorí v obci žijú, je totiž až tristo milionárov. 

Švajčiarska dedina plná boháčov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Google Street View)

"Je to veľmi jednoduché, nechceme ich tu. Celý život sme tvrdo pracovali, aby sme vybudovali našu dedinu a nenecháme si ju teraz migrantmi zničiť. Nezapadli by sem," vysvetlil jeden z miestnych. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Referendum rozdelilo obec na dva tábory. Zástanci prijatia žiadateľov o azyl nazvali oponentov rasistami. "Je správne, aby sme pomohli tým, ktorí v živote nemali toľko šťastia ako my. Teraz to vyzerá tak, že našu obec nezaujíma osud iných ľudí a že sa tu staráme len o seba. A tak to určite nie je," vyhlásila obyvateľka Oberwill-Lieli a matka dvoch detí. 

Obvinenia z rasizmu ale starosta Andreas Glarner však odmieta. "Nikto nám nepovedal, kto tí ľudia sú. Či ide o utenčencov zo Sýrie alebo ekonomických migrantov z iných krajín. Áno, súhlasím s tým, že Sýrčanom treba pomôcť, ale malo by sa tak diať v utečeneckých táboroch neďaleko ich domovov. Môžeme im poslať peniaze, ale ubytovať ich tu vysiela do sveta nesprávny odkaz. Prišli by sem ďalší, ktorí by tak cestou cez oceán a platením prevádzačov riskovali svoj život," uviedol s tým, že problémom by bola aj jazyková bariéra. 

Viac o téme: ŠvajčiarskoUtečenciMigrantiKvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu