Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiari rozhodli v referende jasne: Stály príjem pre všetkých nechceme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERN – Švajčiari podľa predbežných odhadov výsledku dnešného referenda jasne zamietli návrh, aby ich krajina ako prvá na svete zaviedla garantovaný štátny príjem pre všetkých občanov. Ten mal podľa návrhu činiť 2500 frankov (cca 2259 eur) bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný.

Na druhej strane by krajina zrušila všetky sociálne dávky, podpory a príspevku. Proti takému modelu sa vyjadrilo 78 percent hlasujúcich, uviedla miestna televízia krátko po poludňajšom uzavretí volebných miestností. Oficiálny výsledok sa očakáva večer. 

Unikátny návrh rozvíril živé debaty, bolo však zrejmé, že má len slabé šance na prijatie. Na tom podľa agentúry AFP nie je nič divné: stačí si spomenúť, že Švajčiari v roku 2012 odmietli predĺžiť si platenú dovolenku zo štyroch na šesť týždňov v obave zo straty konkurencieschopnosti krajiny, známej vysokou pracovnou morálkou. Návrh na zaručený príjem však získal 100.000 podpisov, potrebných pre predloženie k všeľudovému hlasovania. 

Poberať zaručený mesačný príjem od štátu by v prípade schválenia mali nielen Švajčiari, ale aj cudzinci žijúci v krajine najmenej päť rokov, a to opäť bez ohľadu na to, či pracujú alebo nie. V prípade maloletých by tento príjem mal činiť 625 frankov (565 eur). Vzhľadom k vysokým nákladom na život v alpskej republike ide o pomerne nízke sumy. 

"Je to sen, ktorý existuje už dlho, ale teraz sa stal nenahraditeľným vzhľadom k rastúcej nezamestnanosti spôsobenej robotizáciou," vysvetlil jeden z otcov návrhu Ralph Kündig. Vláda a väčšina politických strán ale projekt kritizuje ako príliš drahú utópiu.

"Je to starý sen, tak trochu marxistický. Je v ňom veľa dobrých úmyslov, ale žiadne ekonomické myslenie," usúdil ekonóm Charles Wyplosz. Preťatie väzby medzi prácou a mzdou by podľa neho viedlo k tomu, že "ľudia budú menej robiť". Voliči dnes hlasovali aj o revízii azylového zákona, o povolenie preimplantačnej genetickej diagnostiky či o zmenách využívaní daní z ropných olejov.

O zavedenie zaručeného príjmu sa uvažuje aj inde. Fínska vláda túto myšlienku mieni otestovať na skupine 8000 ľudí s nízkym príjmom. V holandskom meste Utrecht sa má experiment rozbehnúť v januári 2017, pripomenula stanica BBC.

Viac o téme: ReferendumPlatŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu