Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Koniec sveta, ako ho poznáme: Podľa vedcov do posledného súdu zostávajú "tri minúty"

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

WASHINGTON - Minútová ručička na symbolických "hodinách posledného súdu", ktoré odmeriavajú riziko globálnej katastrofy, ďalej ukazuje o tri minúty dvanásť. Oznámili to v utorok vydavatelia Bulletinu amerických jadrových vedcov.

Černobyľ 30 rokov po jadrovej katastrofe: Unikátne VIDEO ukazuje, ako sa mení miesto duchov

Ručička tak zostala na rovnakej pozícii, na akej bola pred rokom. Aj keď sa neposunula bližšie k polnoci, ktorá znamená koniec ľudstva, je zotrvanie na doterajšom mieste "vážna" správa, myslia si vedci podľa denníka USA Today.

"Ak nezmeníme spôsob nášho myslenia, bude ľudstvo naďalej vo vážnom ohrození," vyhlásil vo Washingtone Lawrence Krauss z Bulletinu amerických jadrových vedcov. "Akcia teraz môže tieto hrozby znížiť. Ale len vtedy, keď si ich priznáme úprimne a postavíme sa k nim čelom," dodal.

Odborníci znepokojení prvými atómovými zbraňami založili neziskový Bulletin amerických jadrových vedcov v roku 1945. O dva roky neskôr potom vytvorili "hodiny posledného súdu", pri ktorých aktualizujú polohu minútovej ručičky každý rok. Pohyb ručičky určujú výbory riaditeľov a sponzorov Bulletinu, ktoré zahŕňajú ekologických odborníkov, fyzikov a 18 nositeľov Nobelovej ceny.

Krauss, ktorý predsedá sponzorskému výboru, uviedol, že pokrok dosiahnutý v minulom roku - vrátane dohody o kontroverznom jadrovom programe Iránu a parížskej dohody ohľadom spomalenia klimatických zmien - vyvažujú negatívny vývoj, ako je napätie vo vzťahoch medzi USA a Ruskom alebo jadrový vojenský program Severnej Kórey.

"Pravdepodobnosť globálnej katastrofy je veľmi vysoká," upozornila tiež vydavateľka Bulletinu amerických jadrových vedcov Kennet Benedictová. "Ide o koniec civilizácie, ako ju poznáme," dodala.

Viac o téme: Koniec sveta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu