Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Keď túžba po lepšom živote je silnejšia než vek: Ťažký osud 105-ročnej utečenkyne z Afganistanu

Bibihal aj vo svojom vysokom veku túži po lepšom živote Zobraziť galériu (4)
Bibihal aj vo svojom vysokom veku túži po lepšom živote (Zdroj: SITA/AP)

OPATOVAČ - Má 105 rokov, ale stále sníva o lepšom živote bez bombardovania. Bibihal Uzbakíová pochádzajúca z nepokojného severoafghánského Kunduze sa teraz nachádza v Chorvátsku. Je jednou z desiatok tisíc utečencov, ktorí precestovali celé kontinenty, púšte i more, aby utiekli pred vojnami a chudobou a našli v Európe lepšiu budúcnosť.

Na hlave zelená šatka a zabalená do hnedej prikrývky bola Bibihal v utorok prinesená na ležadle do hlavného chorvátskeho utečeneckého tábora v meste Opatovač. Do krajiny sa dostala zo Srbska, kde prekročila hranice spolu so svojím synom, vnukom a niekoľkými ďalšími príbuznými. Chorvátska polícia skontrolovala jej doklady a uviedla, že má žena 105 rokov. Jej syn tento vysoký vek potvrdil.

Keď túžba po lepšom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTOREPORTÁŽ z utečeneckého tábora v Rakúsku: Matky v slzách, špinavé deti a totálny chaos

Cesta do Európy je nebezpečná a náročná aj pre utečencov päťkrát mladších. "Bolia ma nohy, ale som v poriadku," uviedla Afgánka prostredníctvom tlmočníka, zatiaľ čo sedela na podlahe stanu Červeného kríža. Ruky sa jej pri rozhovore triasli. Sedemnásťčlenná rodina vraj cestovala dvadsať dní, než sa dostala do Európy. Spolu s Bibihal bol na ceste aj šesťdesiatsedemročný syn a devätnásťročný vnuk, ktorí ju často niesli na chrbte.

Keď túžba po lepšom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Keď túžba po lepšom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Mali sme mnohokrát problémy. Veľa som trpela. Spadla som a zranila si hlavu. Mám na nej teraz jazvy," dodala Bibihal. Jej príbuzní ju odniesli na vlak, ktorý mal smerovať ďalej na západ cez Slovinsko. Jej rodina dúfa, že sa dostane do Švédska.

Viac o téme: UtečenciMigrantiChorvátskoBibihal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu